Besluit sluiting resterende kantonlocaties

20/12
2013
Den Haag ,

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft zijn formele besluit over de sluiting van de kantonlocaties in Noord-Nederland naar de Tweede Kamer gestuurd. Per 1 januari 2014 sluiten de kantonlocaties in Heerenveen, Sneek en Winschoten en per 1 april de kantonlocatie in Emmen. In oktober besloot de minister al tot sluiting van kantonlocaties van de rechtbanken Den Haag, Gelderland, Limburg, Midden-Nederland, Noord-Holland, Oost-Brabant, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant.

Wet HGK

De besluiten vloeien voort uit de Wet herziening herziening gerechtelijke kaart per 1 januari 2013. Deze wet regelt onder meer dat de Rechtspraak werkt vanuit 32 zittingsplaatsen. Dit is nodig om de kwaliteit van rechtspraak ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Door het steeds complexer wordende recht, bijvoorbeeld door toename van Europese regels en steeds meer geavanceerde technologie op het gebied van forensisch onderzoek, is het van belang dat de Rechtspraak over voldoende grote eenheden beschikt, waar collega’s in elkaars nabijheid van elkaar kunnen leren en specialismen kunnen opbouwen en onderhouden. Binnen de kleine kantonlocaties is dat niet voldoende mogelijk. Tevens kan de Rechtspraak burgers vanuit een minder aantal en grotere zittingsplaatsen beter aan hun recht helpen, doordat de bedrijfsvoering in deze zittingsplaatsen meer mogelijkheden en flexibiliteit biedt voor een goede dienstverlening.

Zaakverdelingsreglementen

Veel gerechtsbesturen besloten al eerder dit jaar geen zittingen meer te houden in bepaalde kantonlocaties. Dit kwam tot uiting in zaaksverdelingsreglementen die zijn vastgesteld door de gerechtsbesturen en waar de Raad voor de rechtspraak mee heeft ingestemd. Een aantal kantonlocaties werd daarmee niet meer gebruikt, maar waren formeel nog wel zittingsplaatsen van de gerechten.

Zie ook:

Veelgestelde vraag: ‘Wat gebeurt er met de kantonlocaties na 1 januari 2013?’ Themadossier Herziening gerechtelijke kaart

Datum: vrijdag 20 december 2013, 12:30
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Drenthe, Emmen, Friesland, Gelderland, Groningen, Heerenveen, Limburg, Overijssel, Rotterdam, Sneek, Winschoten, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry