Geen moord maar doodslag in zaak ‘Tilburgse hotelmoord’

18/12
2013
's-Hertogenbosch ,

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 45-jarige man veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 26 jaren en 8 maanden voor doodslag, een poging tot doodslag en een drievoudige poging tot moord. Op 4 mei 2012 deed het hof ook al uitspraak in deze zaak en veroordeelde de man toen tot 28 jaren cel. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak echter gedeeltelijk en wees de zaak voor dat deel terug.

Schietincidenten

De man bracht in de nacht van 13 op 14 januari 2009 zijn 22-jarige vriendin na een ruzie om het leven met een schot door haar hoofd. Het misdrijf speelde zich af in een hotelkamer in Tilburg. Een half jaar eerder had de man in Marseille (Frankrijk) na een ruzie over geld in een fastfoodrestaurant gericht op vier personen geschoten, waarvan hij er één in de bil heeft geraakt.

Eerder oordeel gerechtshof

De zaak is al eerder bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch behandeld. Het hof oordeelde toen dat de gebeurtenis in Tilburg viel aan te merken als moord: de verdachte zou zijn vriendin met voorbedachten raad om het leven hebben gebracht. De Hoge Raad vond dat oordeel echter niet goed gemotiveerd en wees de zaak daarom terug voor wat betreft de zaak in het Tilburgse hotel. Het oordeel over het schietincident in Marseille bleef wel in stand.

Geen moord, maar doodslag

Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat er inderdaad geen sprake was van moord: de verdachte heeft niet met voorbedachten raad gehandeld. De dood van de 22-jarige vrouw is het gevolg van een plotselinge woedeaanval tijdens een ruzie. Die avond hebben de verdachte en het slachtoffer nog uitgebreid gedineerd in het hotel. Later die nacht is het in de hotelkamer echter tot een flinke ruzie gekomen. Verdachte pakte toen in een opwelling een pistool, dat de hele avond al op een tafeltje had gelegen, en schoot de vrouw door het hoofd. Het hof veroordeelt de man daarom voor doodslag.

Maximale straf

Op grond van de wet kan voor doodslag en een meervoudige poging tot moord een gevangenisstraf worden opgelegd van maximaal 26 jaren en 8 maanden. Het gerechtshof legt die straf ook op. Door eerst in Frankrijk gericht op vier mensen te schieten - waarbij er wonder boven wonder maar één persoon gewond is geraakt - en een half jaar later zijn vriendin door het hoofd te schieten, heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige misdrijven. De verdachte is bovendien bekend met wapens, handelde erin, en beschouwde ze als ‘gereedschap’ bij het plegen van vermogens- en geweldsmisdrijven.

Datum: woensdag 18 december 2013, 14:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Frankrijk, Marseille, Noord-Brabant, Tilburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry