OM handhaaft in hoger beroep eis van 5 jaar cel voor inbreker

18/12
2013
De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag de eerder gedane eis van 5 jaar celstraf gehandhaafd in de zaak tegen een man die een groot aantal (pogingen tot) woninginbraken zou hebben gepleegd in (vnl) Noord-Holland in de periode februari tot en met mei 2011. Het gaat om zo'n kleine 40 inbraken in St. Pancras, Heemskerk, IJmuiden, Heemstede, Haarlem, Amstelveen, Santpoort Noord, Amsterdam, Katwijk, Heerhugowaard, Den Oever, Noordwijkerhout en Ursem.

Verdachte maakte onderdeel uit van een groep Roemenen die enige tijd actief was in Noord-Holland en in verschillende samenstellingen de inbraken pleegde. De gestolen spullen werden in Nederland verkocht of weggegeven of werden naar Roemenië gestuurd of gebracht.

Het OM vindt dat de geëiste celstraf recht doet aan de ernst en het aantal van de feiten. `Verdachte maakte zich in periodes vrijwel dagelijks schuldig aan (pogingen tot) woninginbraak. Het lijkt er op alsof hij speciaal voor dat doel naar Nederland is gekomen. Woninginbraken veroorzaken gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de eigen woning. Vele slachtoffers zijn gedupeerd door het handelen van verdachte. Spullen, soms waardevol, soms emotioneel van grote betekenis, zijn meegenomen. Veel van de gestolen spullen zijn niet teruggevonden en zullen waarschijnlijk ook niet teruggevonden worden. De geëiste straf is passend en geboden`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde verdachte, conform de eis van de officier van justitie, eveneens tot 5 jaar cel. Verdachte stelde hoger beroep in. Een aantal medeverdachten is inmiddels veroordeeld tot 32 maanden, 28 maanden, 24 maanden, 3 en 2 maanden celstraf. Eén verdachte werd vrijgesproken. Deze uitspraken zijn deels onherroepelijk.

Dat de zaak tegen deze verdachte nu pas kan worden afgerond heeft onder meer te maken met een wisseling van meerdere advocaten.

Uitspraak op 20 januari 2014.

Datum: woensdag 18 december 2013, 13:47
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Katwijk, Noord-Holland, Noordwijkerhout, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry