Onderzoek naar identiteitsfraude via DigiD in Groningen

12/12
2013
Drie hoofdverdachten waarvan twee in voorlopige hechtenis en één verdachte geschorst onder strenge voorwaarden.

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft twee verdachten vastzitten in verband met een onderzoek naar identiteitsfraude. De derde verdachte, een vrouw, is onlangs geschorst uit de voorlopige hechtenis maar moet zich aan strikte voorwaarden houden en staat onder toezicht van de reclassering. De mannen en de vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift, diefstal, oplichting en lid te zijn van een criminele organisatie.

De verdachten

In totaal zijn er vijf verdachten door de Bovenregionale Recherche Noord-Nederland locatie Groningen (BR-NON) aangehouden in november. Het gaat hier om vier mannen en een vrouw. De drie hoofdverdachten zijn uitgebreid gehoord en zaten met beperkingen in de voorlopige hechtenis. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven. De vrouw en de twee mannen zijn 25, 26 en 43 jaar en verbleven in Hoogezand en Veendam maar hebben geen vaste woon- of verblijf plaats. De andere twee verdachten zijn heengezonden door de rechter-commissaris maar zij blijven verdachte.

De slachtoffers

In juni is aangifte gedaan door slachtoffers, veelal studenten, van identiteitsfraude in een flat aan de Duindoorstraat in Groningen en vervolgens in oktober door slachtoffers in een flat aan de Eendrachtskade in Groningen. De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD account konden komen. Hun DigiD bleek buiten hun medeweten om, opnieuw aan te zijn gevraagd. Tot nu toe zijn 54 aangiften opgenomen en er kunnen nog meer aangiften volgen. De schade wordt door de BR-NON geschat op enige tonnen. De verdachten hebben bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen aangevraagd waarbij zij de bedragen op hun eigen bankrekeningen hebben laten overmaken. Hoe de verdachten in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens moet uit nader onderzoek blijken. De mogelijkheid dat dit is gebeurd middels het hengelen van post uit de brievenbussen wordt hierin meegenomen.

Het onderzoek

Het onderzoek naar de identiteitsfraude is in een stroomversnelling gekomen door de aanhouding van de verdachten op 5 november 2013. De verdachten werden opgemerkt bij een studentenflat aan de Eendrachtskade in Groningen. Zij hielden zich daar verdacht op en werden herkend door een getuige op basis van een eerder bezoek aan de flat. Door het alert en adequaat reageren van getuigen kon de politie de vijf verdachten gezeten in een auto aanhouden voor nader onderzoek.

In het kader van het onderzoek hebben op verschillende plaatsen doorzoekingen plaats gevonden, waaronder op een adres in Hoogezand waar een van de verdachten verbleef. Hier werden telefoons, sleutels, een laptop, tijdelijke bankpassen, administratie en brieven van DigiD aangetroffen. De spullen zijn in beslag genomen voor onderzoek. Daarnaast vindt financieel onderzoek plaats om het geld dat de verdachten hebben weggesluisd te achterhalen. Het onderzoek is nog volop in gang. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Pro forma zitting

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog geen zittingsdagdatum vastgesteld. De eerste pro forma zitting staat ingepland op 11 februari 2014 bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen.

DigiD

Met DigiD kunnen Nederlanders zich digitaal identificeren om via internet diensten van de overheid af te nemen. Bijvoorbeeld voor het doen van de belastingaangifte, het aanvragen van toeslagen en uitkeringen en het regelen van studiefinanciering. Meer informatie over DigiD is te vinden via http://www.digid.nl/

Identiteitsfraude voorkomen

U kunt zichzelf beschermen tegen identiteitsfraude door voorzichtig met uw persoonlijke gegevens om te gaan. Pas op als u documenten weggooit waar persoonsgegevens op staan. En probeer uw brievenbus te beschermen tegen diefstal van uw post. Geef anderen niet zomaar een kopie van uw identiteitsbewijs. U hoeft dit alleen te doen als u wettelijk verplicht bent om een kopie te geven. Als u toch besluit om een kopie van uw identiteitsbewijs te verstrekken (bijvoorbeeld voor een hotelovernachting of het huren van een auto), volg dan hiervoor de richtlijnen. Meer informatie is hierover terug te vinden op http://www.rijksoverheid.nl/ > identiteitsfraude.

Datum: donderdag 12 december 2013, 09:15
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Assen, Drenthe, Groningen, Veendam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry