Nieuw broeikasgas ontdekt

12/12
2013
Een chemisch middel dat wordt gebruikt bij het maken van kunstbloed en het testen van elektronica is een veel effectiever broeikasgas dan kooldioxide of andere bekende gassen. Perfluorotributylamine (PFBTA) houdt warmte van de zon 7100 keer beter vast dan kooldioxide.

Het grote probleem is dat PFBTA niet door de natuur wordt afgebroken. Andere broeikasgassen worden door planten of de aarde opgenomen, maar dit gas blijft nog eeuwen, wellicht duizenden jaren in de atmosfeer, zeggen geofysici van de universiteit van Toronto (Canada) in het vakblad Geofysical Research Letters.

Gelukkig is er niet veel van dit gas rond de aarde aanwezig. Het werd tot laat in de jaren tachtig gebruikt voor het aanmaken van kunstbloed (fluosol), maar toen werd een beter ingrediënt gevonden. Het wordt nog steeds gebruikt om bepaalde elektronica mee te kalibreren. Nasa stopt het in ('groene') brandstofcellen die worden gebruikt in de ruimtevaart en op aarde.

Een recente test toonde aan dat er in de aardse atmosfeer 1 deel per 1,8 biljoen zit. Dat is erg weinig, maar de onderzoekers pleiten er voor om het niet meer te laten worden. Er zijn vele andere gassen die dezelfde eigenschappen bezitten als PFBTA.

Datum: donderdag 12 december 2013, 09:32
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Canada, Toronto

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry