NASA onthult superheldrobot Valkyrie

11/12
2013
Robot Valkyrie doet mee aan een robotwedstrijd van DARPA en moet mensenlevens in rampgebieden gaan redden.

De DARPA Robotics Challenge vinden volgende week plaats en de deelnemer van NASA is Valkyrie. Hij ziet er menselijk uit, is 1,90 meter lang en weegt 125 kilogram. Met dat blauwe licht op de borst is de robot net Iron Man. Valkyrie moet dan ook heldendaden gaan verrichten in rampgebieden.

Volgende week strijdt Valkyrie tegen robots van zestien andere teams om te zien welke het meest geschikt is om gevaarlijk mensenwerk over te nemen. In de wedstrijd van DARPA moeten de robots acht taken verrichten. Zo wordt bekeken hoe ze bewegen over ongelijk terrein, of ze trappen kunnen beklimmen en deuren kunnen openen en hoe ze blokkades uit de weg ruimen. Aan de wedstrijd doet ook DARPA's eigen robot Atlas mee.

Valkyrie (door de makers liefkozend 'Val' genoemd) is uitgerust met camera's in het hoofd, buik, onderarmen, knieën en voeten. Daarnaast kan de robot afstanden meten en geluiden detecteren met sensoren. Ledematen kunnen bij beschadiging gemakkelijk worden vervangen. De armen hebben gewrichten en handen die bestaan uit drie vingers en een duim. Valkyrie moet zo soepel mogelijk bewegen.

De robot wordt nu nog bestuurd door mensen, maar het plan is dat Valkyrie uiteindelijk helemaal autonoom handelt. In de rugzak van de robot huist de batterij. Die gaat slechts een uur mee, maar is gemakkelijk te vervangen. Valkyrie werd door een team van 55 man binnen een jaar in elkaar gezet.

NASA heeft ervaring met het bouwen van robots. Zo woont de beenloze robonaut R2 sinds twee jaar op het ISS. Volgend jaar krijgt hij benen voor ruimtewandelingen. NASA wil mensen op Mars krijgen, maar zal eerst robots sturen zoals Valkyrie om te verkennen en te bouwen. Maar eerst mogen robots nog even mensenlevens gaan redden op aarde.

Datum: woensdag 11 december 2013, 13:46
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry