Grensdetentie voor gezin op Schiphol was niet onrechtmatig

11/12
2013
Amsterdam ,

De grensdetentie van een Afghaans gezin met minderjarige kinderen in het Justitieel Centrum Schiphol (JCS) was niet onrechtmatig, dat heeft de rechtbank na een bezoek aan het centrum bepaald.

Toen een Afghaans gezin met jonge kinderen in april 2013 op Schiphol aankwam en asiel wilde aanvragen, werd het de toegang tot Nederland ontzegd. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft het gezin vervolgens in grensdetentie op Schiphol gezet waar het twaalf dagen gedwongen heeft moeten verblijven. Na die periode is het gezin overgebracht naar een asielzoekerscentrum waar het de uitkomst van de asielprocedure verder kon afwachten. Het gezin vecht de beslissing om in grensdetentie te moeten verblijven nu aan bij de rechter. Volgens hen was de detentie onrechtmatig onder meer omdat het JCS volgens hen ongeschikt was om kinderen onder te brengen.

Grensdetentie gerechtvaardigd

De rechtbank heeft geoordeeld dat ook mensen die asiel hebben aangevraagd en die vervolgens rechtmatig de toegang tot Nederland is ontzegd, in grensdetentie kunnen worden geplaatst: anders kunnen zij alsnog de grens oversteken. Alleen bijzondere individuele omstandigheden van een vreemdeling kunnen maken dat het opleggen of voortduren van grensdetentie niet (langer) gerechtvaardigd is.

Bezoek rechters aan JCS

Om de detentieomstandigheden te beoordelen heeft de rechtbank met partijen een bezoek (schouw) aan het JCS gebracht. Volgens de rechtbank zijn die niet zodanig dat het verblijf van het gezin daar onrechtmatig was: bij de inrichting van het gebouw is rekening gehouden met gezinnen met minderjarige kinderen. De rechtbank heeft een uitgebreide beschrijving gegeven van de aangetroffen situatie en geconcludeerd dat het JCS weliswaar onmiskenbaar een penitentiair karakter heeft, maar dat dit het JCS niet op voorhand ongeschikt maakt voor dergelijke gezinnen, ook omdat de staatssecretaris hen daar maximaal veertien dagen laat verblijven.

De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard en het verzoek om schadevergoeding afgewezen.

Datum: woensdag 11 december 2013, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry