Eisen onderzoek mensenhandel

10/12
2013
De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Almelo  gevangenisstraffen van zeven tot negen jaar geëist tegen vier verdachten van mensenhandel. Drie mannen en een vrouw worden ervan verdacht vier Roemeense vrouwen naar Nederland te hebben gehaald om hier gedwongen in de prostitutie te werken.

Een 45-jarige man uit Twenterand, die door het OM als hoofdverdachte wordt beschouwd, hoorde negen jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest tegen zich eisen. Tegen een 29-jarige Roemeense vrouw, die volgens het OM ook een zeer kwalijke rol speelde, werd acht jaar gevangenisstraf geëist. Voor een 29-jarige Roemeen, die de vrouwen ronselde, vindt het OM zeven jaar gevangenisstraf passend. Een 50-jarige man uit Twenterand, die volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar is, hoorde ook zeven jaar tegen zich eisen.

Onderzoek

In de zomer van 2012 komt  bij de politie informatie uit Roemenië binnen dat in de regio Twente een minderjarig meisje vastgehouden zou worden en daar gedwongen prostitutiewerkzaamheden zou verrichten. Onderzoek leidt tot een inval op 30 juni op een camping in Twente, waarbij een minderjarig meisje wordt aangetroffen. Ook worden  twee mannen uit Twenterand van 45 en 50 jaar oud en een 29-jarige vrouw aangehouden. Haar eveneens 29-jarige, in Roemenië verblijvende ex-man, wordt in september als verdachte aangemerkt. Hij wordt in oktober aan Nederland overgeleverd.

Uit het onderzoek blijkt dat deze verdachten vanaf april 2011 meerdere Roemeense vrouwen naar Nederland brachten om hier gedwongen in de prostitutie te werken. In oktober 2012 reist  een delegatie van het Openbaar Ministerie en politie naar Roemenië om getuigen en mogelijke slachtoffers te horen. Uiteindelijk hebben vier slachtoffers, waaronder een verstandelijke beperkte vrouw en het minderjarige meisje, aangifte gedaan.

Kwetsbare positie
In Roemenië wordt ook een bezoek gebracht aan de plaatsen waar de slachtoffers onder erbarmelijke omstandigheden leefden, op het moment dat zij naar Nederland werden gehaald. Foto's van deze  leefomstandigheden zijn tijdens requisitoir getoond, omdat dit volgens het OM laat zien dat de vrouwen in een kwetsbare positie zaten.

De vrouwen werden in Nederland gedreigd met geweld als ze niet wilden werken en er zou ook daadwerkelijk geslagen zijn. De vrouwen moesten hun identiteitspapieren en het verdiende geld inleveren en mochten de woning niet alleen verlaten.

In het requisitoir benadrukte de officier van justitie dat bij de strafbaarstelling van mensenhandel het belang van het individu op behoud van lichamelijke en geestelijke integriteit en persoonlijke vrijheid voorop staat. ,,In deze zaak is in georganiseerd verband misbruik gemaakt van meisjes en vrouwen die niets hebben, niet eens een toekomst, die minderjarig of verstandelijk gehandicapt zijn.'' Een langdurige gevangenisstraf is dan ook op zijn plaats.

De vier hoofdverdachten zouden hulp hebben gehad van een 45-jarige vrouw uit Twenterand. Zij heeft korte tijd in voorlopige hechtenis gezeten en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Datum: dinsdag 10 december 2013, 12:57
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Almelo, Overijssel, Twenterand

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry