Contactlens levert medicijn af

09/12
2013
Handig: een contactlens die niet alleen je zicht verbetert, maar ook nog eens je oogaandoening behandelt. Onderzoekers van Harvard Medical School, Boston Children's Hospital en het MIT hebben er een gemaakt.

Glaucoom is een aandoening waarbij een verhoogde druk in de oogbol leidt een een verminderd zicht of zelfs blindheid. Het middel latanoprost kan verlichting brengen. Helaas komt dit stofje alleen voor in vervelende oogdruppels. Maar de latanoprost-in-een-contactlens biedt nu een oplossing.

De contactlens werd gemaakt door latanoprost te omhullen met een polymerenfilm (een dun laagje van molecuulketens) en dat te verpakken in hydrogel, het materiaal waaruit de meeste contactlenzen bestaan. Vervolgens werd het hele materiaal in de lensvorm gegoten (al dan niet met een bepaalde lichtbreking, zodat ze tevens handig zijn bij bij- en verziende mensen).

Dat het afleversysteem werkt blijkt uit proeven met celkweekjes en dieren. De contactlens bleef tot wel een maand in constant tempo latanoprost afgeven.

Volgens de onderzoekers kan het concept van de contactlens tevens worden gebruikt voor het afleveren van geneesmiddelen voor andere (oog)aandoeningen.

Meer over het onderzoek is te lezen in het vakblad Biomaterials (vanaf januari 2014).

Foto:Bpw/CC-BY-SA-3.0

Datum: maandag 9 december 2013, 10:27
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry