Beperkte zorgkeuze natura selectief polis, hoe zit het?

06/12
2013
EINDHOVEN (EZPress) - Consumenten hebben veel vragen over de natura selectief polissen die enkele verzekeraars sinds dit jaar aanbieden, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat je bij deze polissen maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunt, is bij veel consumenten wel bekend, maar ze weten vaak niet dat dit alleen geldt voor planbare zorg en dat zij als ze een doorverwijzing krijgen, ook gewoon naar elk ziekenhuis mogen”, zegt Sieto de Vries van Geld.nl. Daarom heeft Geld.nl de belangrijkste feiten rondom de selectief polissen op een rij gezet.

(b)Welke verzekeraars hebben een natura selectief polis?(/b)

Dit zorgseizoen hebben drie grote zorgverzekeraars (VGZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea) een zogenoemde selectieve naturapolis geïntroduceerd. Deze basisverzekeringen kennen een lage premie. Daarom lijken ze voor veel consumenten aantrekkelijk, maar het aantal gecontracteerde zorgverleners waar de verzekerde naartoe kan, is beperkt. Vaak zijn maar enkele tientallen ziekenhuizen gecontracteerd en moet je herhaalrecepten bestellen bij een internetapotheek. Wie kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, krijgt maar 60 tot 80 procent van de kosten vergoed. Het is dus dit jaar extra belangrijk bij het vergelijken van zorgverzekeringen niet alleen te kijken naar de premie, maar ook naar de dekking en de gecontracteerde zorgverleners.

(b)1.Vrije keuze bij spoedeisende hulp(/b)

Ook met een natura selectief polis heb je voor spoedeisende hulp altijd vrije zorgkeuze. Alleen voor planbare zorg geldt dat je maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen kunt. Planbare zorg is alle zorg waarvoor je een afspraak kunt maken bij het ziekenhuis. Denk hierbij aan een knie- of heupoperatie. Voor spoedeisende hulp kun je nog steeds bij elk ziekenhuis terecht. Als je een auto-ongeluk krijgt, hoef je je dus niet druk te maken over of je wel naar het ziekenhuis toe mag waar de ambulance je naartoe brengt. Ook bevallingen in het ziekenhuis vallen onder spoedeisende zorg als je hiervoor een medische indicatie hebt.

(b)2.Beperkingen gelden niet bij doorverwijzingen(/b)

Als je een operatie moet ondergaan die het gecontracteerde ziekenhuis waar je naartoe gaat niet kan uitvoeren, verwijst de behandelend specialist je door naar een ander ziekenhuis. Als een specialist in een gecontracteerd ziekenhuis je doorverwijst naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, geldt bij de selectief polissen geen beperking van de vergoeding. Je krijgt dus de volledige vergoeding, ook als je wordt doorverwezen naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis.

Verzekeraar ZEKUR geeft zelfs specifiek aan dat je voor zorg die alleen door één specifiek ziekenhuis kan worden uitgevoerd, de zogenoemde topklinische en topreferente zorg, je gewoon naar elk ziekenhuis mag. Omdat je hiervoor in de meeste gevallen een doorverwijzing krijgt, kun je in de praktijk bij de selectief polissen naar elk ziekenhuis voor deze zorg.

(b)3.Selectieve polis geldt ook voor kinderen (/b)

Het beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen, geldt ook voor planbare zorg voor je kind(eren). Als je zoon of dochter de amandelen moet laten knippen of bijvoorbeeld buisjes nodig heeft, moet je hiervoor naar een gecontracteerd ziekenhuis. Heeft je partner een uitgebreidere naturaverzekering of een restitutiepolis? Dan is het verstandig om je kind daarop bij te schrijven. Kinderen tot 18 jaar zijn immers altijd gratis meeverzekerd.

(b)4.Huisartsenpost is geen ziekenhuiszorg(/b)

Ondanks dat de huisartsenpost vaak bij of in het ziekenhuis is gevestigd, valt deze niet onder de beperkingen voor gecontracteerde ziekenhuizen. De huisartsenpost valt onder de dekking voor huisartsenzorg en hiervoor geldt bij alle selectief polissen dat je zelf je zorgverlener mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding. Bij sommige huisartsenposten moet je wel vooraf betalen, in dat geval kun je de factuur achteraf declareren bij je zorgverzekeraar.

(b)5. Niet alleen ziekenhuiszorg beperkt(/b)

Ondanks dat de media aandacht voor selectief polissen vooral uitgaat naar het beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen, is dit niet de enige zorg waarvoor de verzekeraars een beperkte contractering hanteren. Bij ZEKUR en VGZ mag de verzekerde voor herhaalrecepten van medicijnen alleen gebruik maken van een internetapotheek. Bij verzekeraar Menzis mag je alleen naar een Mediq apotheek of de medicijnen online bestellen. Verder heeft de verzekerde vaak maar beperkte zorgkeuze bij leveranciers van hulpmiddelen en bij kraamzorg.

//einde bericht

Bron: Geld.nl

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 6 december 2013, 10:00
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Eindhoven, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry