OM eist in hoger beroep 5 jaar cel en 10 jaar rijontzegging voor fataal verkeersongeval Capelle a/d IJssel

03/12
2013
De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep 5 jaar cel en 10 jaar rijontzegging geëist tegen een nu 21- jarige man die een verkeersongeval veroorzaakte waarbij een ouderpaar van rond de veertig jaar oud om het leven kwam en vier jonge mensen, waaronder hun drie dochters, zwaar gewond raakten. Het ongeval vond plaats op 26 augustus 2012 op de Burgemeester van Dijklaan in Capelle aan den IJssel.

Verdachte had op de bewuste datum net een maand zijn rijbewijs. In de nacht van 26 augustus had hij een vriendin in haar auto naar een feest in Rotterdam gebracht. Hij was op de terugweg naar Capelle met een vriend. In de visie van het OM heeft hij, na een stop bij een tankstation tot het moment van de botsing, de maximumsnelheid in grove mate overschreden: hij reed 114 km/uur waar hij 50 km/uur mocht. Ook reed hij op de Burgemeester van Dijklaan op de linker weghelft waar hij niet mocht zijn. Met dit zeer onvoorzichtige rijgedrag in een voor hem relatief onbekende auto over een aantal honderd meter heeft hij welbewust onaanvaardbare risico's genomen. Hij kon bij het naderen van tegemoet komend verkeer of andere onverwachte gebeurtenissen niet adequaat reageren om een botsing te voorkomen, met alle ernstige gevolgen van dien.

Het OM vindt dat een celstraf van aanzienlijke duur en een lange rijontzegging recht doet aan dit ernstige feit. `Het OM vindt dat sprake is van roekeloos rijgedrag, het zwaarste schulddelict dat de wegenverkeerswet kent. Hij heeft echter niet bewust de aanrijding veroorzaak of zodanig gevaarlijk gereden dat hij willens en wetens de kans op een aanrijding met fatale gevolgen heeft aanvaard. Daarom vindt het OM dat geen sprake is van doodslag in het verkeer. De nabestaanden hebben het zeer moeilijk. Er is veel verdriet en het is moeilijk om de draad van hun eigen leven weer op te pakken. Ook worden de drie zusjes elke dag weer geconfronteerd met de gevolgen van het zware letsel dat zij zelf hebben opgelopen en dat ze ernstig beperkt in hun dagelijkse leven en in de keuzes die zij in hun leven moeten maken`, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 30 maanden celstraf en 5 jaar rijontzegging en vond dat sprake was van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag, een lichtere vorm van schuld. Het OM stelde hoger beroep in tegen dit vonnis. Het hoger beroep richt zich tegen het aannemen van deze lichtere vorm van schuld en de hoogte van de opgelegde straf en duur van de rijontzegging.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Datum: dinsdag 3 december 2013, 09:38
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry