Poeptransplantaties goed voor darmen

03/12
2013
Er zijn weinig medische ingrepen die al sinds de vierde eeuw worden toegepast. De grote uitzondering is gelijk een van de meest vreemde: poeptransplantaties. Vooral mensen met een darmontsteking of patiënten bij wie grote delen van de darmflora (foto) zijn verdwenen kunnen er baat bij hebben. Dat laatste is vooral goed nieuws voor mensen die zware antibiotica hebben geslikt.

Bij een moderne poeptransplantatie krijgen patiënten rectaal de bacteriën uit de poep van een gezonde persoon ingespoten. Die bacteriën worden verkregen door de poep van die persoon te filteren en met een zoutoplossing te scheiden van meer vaste onderdelen van de uitwerpselen. De waterige massa die dan overblijft is geschikt voor transplantatie.

Dit procedé - of varianten daarvan - wordt al eeuwen toegepast, maar werd gezien als op zijn best een paardenmiddel, op zijn slechtst als kwakzalverij. Tot in de jaren vijftig de transplantatie aan een revival begon. Nu is er door de universiteit van Maryland (VS) een groot onderzoek gedaan naar de effectiviteit.

De uitkomst daarvan is dat een poeptransplantatie zeer snel werkt en blijft werken. Zelfs een jaar na de transplantatie vertoonden mensen die een transplantatie hadden ontvangen nog toenemende aantallen darmbacteriën in vergelijking met mensen die het procedé niet hadden ondergaan. Ze hadden minder vaak last van ontstekingen van de darmen en diarree.

De studie is gepubliceerd in de wetenschappelijke database PlosOne.

Datum: dinsdag 3 december 2013, 08:41
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry