Utrecht stimuleert sloop en vervanging vieze auto's; bonus voor snelle beslissers!

29/11
2013
29-11-2013

Eigenaren van vieze auto's in Utrecht krijgen een vergoeding voor de sloop en vervanging van hun auto. Zij kunnen via de gemeentelijke website, na invoering van hun kenteken, direct zien voor welke vergoeding zij in aanmerking komen, en deze vervolgens aanvragen. Voor snelle beslissers is er een bonus. De stimuleringsregelingen zijn een opmaat naar de invoering van milieuzones voor personenvoertuigen en bestelverkeer op 1 januari 2015.

Er zijn maatregelen voor eigenaren van personenvoertuigen, bestelverkeer, taxi’s en goederenvervoer. Ze zijn onderverdeeld in regelingen voor particulieren (bewoners) en regelingen voor bedrijven. De sloopbedragen zijn gebaseerd op de restwaarde van het voertuig en vergelijkbaar met de sloopbedragen uit de sloopregeling van gemeente Den Haag.

De regeling voor particulieren is gericht op de sloop van de vervuilende auto’s (diesel tot 1 januari 2006 en benzine tot juli 1992). Bovenop het sloopbedrag krijgen bewoners een subsidie als ze een vervangend voertuig aanschaffen (minimaal diesel Euro 6 of benzine vanaf 1 januari 2001). Daarnaast geeft de gemeente een bonus als eigenaren snel beslissen). Inwoners van het milieuzonegebied met een voertuig dat per 1-1-2015 in de milieuzone geweerd wordt, krijgen een extra bijdrage, die bijvoorbeeld ook kan worden besteed voor de aankoop van een fiets of OV-abonnement.

De regeling voor bedrijven is gericht op het vervangen van oude auto’s door schonere auto’s, zowel diesel als benzine vanaf januari 2014 (Euro 6). Voor taxi’s gelden aparte bedragen als veelrijders in de stad.
Bedrijven krijgen een bedrag voor sloop als ze een dieselvoertuig (personenauto of bestelauto) ouder dan 1 januari 2006 of een benzinevoertuig met DET voor 1 juli 1992 laten slopen. Ook voor ondernemers die snel beslissen geldt de bonusregeling.

De maatregelen komen voort uit het Uitvoeringsprogramma Gezonde Lucht voor Utrecht (2013-2015), waarmee de gemeente de luchtkwaliteit in de stad verder verbeterd. Naast milieuzones en stimuleringsregelingen zet de gemeente hiermee onder andere in op schone bussen en het slim geleiden van verkeer door de stad.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website www.utrecht.nl/milieuzone.

Datum: vrijdag 29 november 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry