KNMI: Herfst was zeer nat en zacht [29 november 2013]

29/11
2013
Uit de neerslagcijfers van het KNMI blijkt dat gemiddeld over het land circa 340 mm regen viel. Dat is bijna 100 mm meer dan normaal in de herfst. De herfst van 1998 was met 430 mm de natste ooit. De afgelopen drie maanden deden wat neerslag betreft niet voor elkaar onder en leverden elk tussen 105 tot 119 mm regen op. In De Bilt viel circa 390 mm, goed voor een derde plaats sinds het begin van de metingen in 1906.

Vooral in het weekeinde van 12 op 13 oktober regende het in een groot deel van het land flink en langdurig. Voor Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht gaf het KNMI code oranje af (waarschuwing voor extreem weer). In Zuid-Holland viel plaatselijk 120 mm in 24 uur, terwijl op verschillende plaatsen in één etmaal 75 mm of meer werd opgevangen. Zulke hoeveelheden op zo’n grote schaal komen slechts eens in de dertig jaar voor.

De herfst was ook zeer zacht. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 11,1 graden tegen 10,6 graden normaal. Op 5 september werd in Ell (L) nog 32,7 graden gemeten. Ook op het hoofdstation van het KNMI was 5 september nog een tropische dag met een maximumtemperatuur van meer dan 30 graden. Gewoonlijk komen hier in de herfst geen tropische temperaturen meer voor. Op drie dagen kwam de temperatuur boven de 25 graden tegen drie zomerse dagen normaal in het najaar.

Opmerkelijk was ook de warmte op 22 oktober: op veel plaatsen was dat nog een warme dag (20,0 graden en hoger). In Ell (L) werd een maximumtemperatuur gemeten van 23,1 graden, een uitzonderlijk hoge waarde zo laat in het seizoen.

Tornado in de buurt van Arnhem op zondag 3 november 2013 toen flinke onweersbuien lokaal vergezeld van tornado's over ons land trokken (foto: Wilfred Janssen)

Ruim een week daarna, op 28 oktober, kreeg ons land te maken met de eerste serieuze herfststorm van dit seizoen. In het Waddengebied stond enige tijd een zeer zware storm, windkracht 11. Op Vlieland en Lauwersoog werden windstoten gemeten van 151 km/uur. Dergelijke windstoten hebben een herhalingstijd van circa dertig jaar. Het KNMI gaf voor de westelijke helft van het land een Weeralarm uit (code rood) voor zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur.

Op 3 november ontstonden in een buienlijn boven het midden van het land enkele tornado`s die lokaal schade veroorzaakten, met name in Wijk bij Duurstede.

De zon scheen gemiddeld over het land omstreeks 320 uur wat normaal is voor de herfst. Het zuidoosten kreeg met 300 uur de minste zon, in het noorden scheen de zon circa 350 uur. In alle maanden was het aantal zonuren vrijwel normaal.

Dat geldt dus ook voor november, hoewel deze maand een duidelijke tweedeling vertoonde. De eerste heft van de maand was wisselvallig en nat, terwijl de rest van de maand droog en rustig was. In het oosten van het land telde de maand acht vorstdagen. Op 25 november werd in Twenthe -6,0 graden gemeten, de eerste matige vorst van het seizoen. De gemiddelde temperatuur over de maand was met ongeveer 6,8 graden normaal. Verder was november een vrij natte maand. Gemiddeld over het land viel circa 100 mm tegen 82 mm als langjarig gemiddelde.

Maandoverzicht november 2013

Seizoensoverzicht herfst 2013

Datum: vrijdag 29 november 2013, 09:05
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, De Bilt, Friesland, Gelderland, Utrecht, Vlieland, Wijk bij Duurstede, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry