Hyypia werkt langzaam toe naar droombaan

27/11
2013
Daar zat hij dan, in een hoekje van de kleedkamer te janken. Liverpool had een uur eerder van Leicester City verloren en Sami Hyypia kon de klap maar niet verwerken. De verdediger werd van binnen verscheurd door het gevoel dat hij zijn team in de steek had gelaten. ”Ik schaamde me totaal niet voor die huilbui. Het gaf aan hoe belangrijk voetbal voor me is”, zei Hyypia ooit over zijn inzinking in 2001.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ex-verdediger van Willem II twaalf jaar later nog altijd actief is in de voetbalwereld. En hoe. Met Bayer Leverkusen staat de trainer tweede in de Bundesliga (op vier punten van Bayern München) en in groep A van de Champions League heeft de ploeg van Hyypia uit vier duels zeven punten vergaard en moet het alleen Manchester United voor zich dulden. Vanavond komen de Mancunians op bezoek in Duitsland om de voorsprong van slechts één punt te verdedigen.

Hyypia had vier jaar geleden al trainer kunnen zijn, toen ’zijn’ Liverpool hem een baan in de technische staf aanbod. Maar op 35-jarige leeftijd voelde hij zich nog te sterk om zijn spelersloopbaan te beëindigen. Met twee FA Cups, de UEFA Cup én de Champions League op zijn erelijst vertrok de sterke defensieve kracht in 2009 naar Bayer Leverkusen.

Daar maakte hij direct duidelijk niet aan afbouwen te denken. Zijn nieuwe ploeg werd vierde in de Bundesliga en Hyypia werd verkozen tot beste verdediger van de Duitse competitie. Liverpool wilde hem terughalen, maar Leverkusen gaf geen toestemming en beloofde de Fin dat hij later trainer bij de club zou kunnen worden.

Na zijn tweede jaar als speler werd Hyypia inderdaad benoemd tot assistent. Toen coach Robin Dutt werd ontslagen, nam de ex-speler van Liverpool samen met jeugdtrainer Sascha Lewandowski het roer over. De clubleiding was zo tevreden over het duo dat het ook vorig seizoen de lijnen mocht uitzetten. Sinds afgelopen zomer staat Hyypia alleen voor de groep, omdat Lewandowski weer in de jeugdopleiding actief is.

De spelers zijn dik tevreden over zijn rustige, bijna ingetogen werkwijze. Vanwege zijn imponerende carrière heeft hij veel aanzien binnen de selectie. Bovendien weet hij als geen ander wat er in de hoofden van zijn pupillen omgaat en hoe hij daarmee moet omgaan. Ook op tactisch vlak heeft Hyypia inmiddels de nodige faam verworven. Zo was Leverkusen vorig seizoen de enige ploeg die het almachtige Bayern München een competitienederlaag wist te bezorgen. Dit seizoen werd het 1-1.

Zijn werkwijze en goede resultaten worden in Liverpool nauwlettend in de gaten gehouden. Daar weten ze immers dat Hyypia een grote droom heeft: als coach terugkeren naar The Reds.

Datum: woensdag 27 november 2013, 06:30
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Duitsland, Liverpool, Manchester, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry