Weten hoe depressie werkt

27/11
2013
Lang dachten wetenschappers dat je door een depressie last krijgt van slapeloosheid. Twee nieuwe studies wijzen in een andere richting. Door slapeloosheid wordt je misschien depressief. Die ontdekking verandert niet alleen ons begrip van het verschijnsel depressie, het kan zorgen voor betere therapieën om er wat aan te doen.

De meest recente studie is gedaan door Ryerson University in Toronto (Canada), waarbij mensen die aan slapeloosheid lijden cognitieve therapie krijgen. Zo mochten deze mensen rond hun bedtijd geen televisie meer kijken of lezen en moesten ze een strak slaap-waak ritme aanhouden. Ook moesten ze altijd uit bed als ze wakker waren.

Dat werkte niet alleen tegen slapeloosheid, patiënten die verschijnselen van een beginnende depressie hadden, zagen ook die sterk verminderen.

Die uitkomst is bijna exact hetzelfde als een recente kleine studie van Stanford University (VS) waarbij depressieve patiënten werden genezen door vooral aan hun slapeloosheid te werken. Er lopen momenteel nog drie studies in de VS om de resultaten van het Stanford onderzoek te bevestigen. Als dat gebeurt, dan lijkt de link tussen slapeloosheid en depressie wel aangetoond.

Daarmee is het behandelen van depressie een stuk eenvoudiger geworden. Het zou kunnen betekenen dat iemand met een depressie in het vervolg niet meer naar een psychiater gaat, zoals nu, maar naar een slaaptherapeut. Die kan met eenvoudige middelen de depressie verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Datum: woensdag 27 november 2013, 09:49
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Canada, Toronto

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry