Schippers wijzigt vaccinatieschema pneumokokken

27/11
2013
Voortaan krijgen baby’s drie vaccinaties tegen pneumokokken in plaats van vier. Dit heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten op advies van de Gezondheidsraad. De overheid biedt vaccinatie tegen ernstige pneumokokkenziekte, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking, aan binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Bij de invoering van de pneumokokkenvaccinatie, in 2006, is gestart met een schema waarin kinderen vier keer een prik kregen. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin effectief is en dat er door die vaccinaties groepsbescherming is ontstaan. Daarom biedt een vaccin minder voortaan ook voldoende bescherming. De vaccins worden voortaan gegeven op de leeftijd van 6 tot 9 weken, 4 maanden en 11 maanden. De prik tegen pneumokokken die baby’s kregen als ze 3 maanden oud waren, vervalt.

De minister heeft het RIVM, als coördinator van het RVP, gevraagd zo snel mogelijk over te gaan op het gereduceerde vaccinatieschema. Inzet is om per direct over te gaan op het schema van drie vaccinaties voor de kinderen waarbij dit mogelijk is. Bij het eerstvolgende bezoek aan het consultatiebureau kunnen ouders informeren naar het schema dat voor hun baby passend is. Het RIVM begeleidt en ondersteunt deze overgang met speciale aandacht voor goede voorlichting aan zowel professionals als ouders.

De Gezondheidsraad adviseert ook de effecten van het nieuwe vaccinatieschema goed te volgen en te evalueren en de monitoring van luchtweginfecties te versterken. Deze aanbevelingen neemt de minister over.

Datum: woensdag 27 november 2013, 09:53
Bron: Ministerie van VWS
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry