Nieuwe kunst Moskeeplein samen met bewoners

26/11
2013
26-11-2013

Het college heeft besloten om het nieuw te ontwikkelen Moskeeplein met een passend kunstwerk te versterken en het schetsvoorstel met 35 palen en 70 bordjes van kunstenaar Héctor Zamora niet verder uit te werken. Een groep bewoners vreesde bij dit ontwerp voor overlast. De gemeente en Bouwfonds bekijken nu samen met de kunstenaar hoe de inbreng van bewoners bij een nieuw voorstel kan worden betrokken.

Een groep bewoners en kunstenaars in Lombok wilde graag een kunstwerk op het nieuwe Moskeeplein op de Kop van Lombok en hebben dit voorgesteld aan de gemeente en Bouwfonds Cultuurfonds. Zowel de gemeentelijke Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV) als het bestuur van Bouwfonds Cultuurfonds en Bouwfonds Ontwikkeling adviseerden hier vervolgens positief over. Daarna hebben deze partijen geld beschikbaar gesteld. Het is uniek dat Bouwfonds Cultuurfonds en gemeente Utrecht samen een kunstopdracht uitschrijven.

De initiatiefnemers maakten daarna de opdracht waaraan het kunstwerk moet voldoen. In nauwe samenspraak met de klankbordgroep Kop van Lombok zijn kunstenaars geselecteerd voor een schetsontwerp. De kunstadviseurs van gemeente en Bouwfonds hebben vervolgens het voorstel van Héctor Zamora gekozen. Bewoners wilden graag een kunstenaar die ze actief bij de totstandkoming van het kunstwerk betrekt. Zamora heeft in juli 2013 een kunstpicknick georganiseerd voor alle bewoners van Lombok en hen gevraagd woorden aan te leveren die de kunstenaar in zijn kunstwerk wilde betrekken. Voorafgaand en tijdens de kunstpicknick in juli 2013 is gebleken dat er naast voorstanders, ook een groep bewoners tegen het voorstel is.

In een nieuw kunstwerk is het de bedoeling de 'woorden van Lombok' mee te nemen. Voorjaar 2014 neemt het college een besluit over de invulling van het kunstbudget voor het Moskeeplein.

Datum: dinsdag 26 november 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Indonesië, Lombok, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry