Zelfs als we abrupt stoppen met CO2 uitstoten, kan de temperatuur nog eeuwen stijgen

25/11
2013
Zelfs als we de CO2-uitstoot abrupt een halt toeroepen, zal de reeds in de atmosfeer aanwezige CO2 de aarde nog honderden jaren op rij blijven opwarmen. Tot die conclusie komen onderzoeker van Princeton University. Het suggereert voorzichtig dat er minder CO2-uitstoot nodig is om de aarde gevaarlijk warm te laten worden, dan gedacht.

De onderzoekers baseren hun conclusies op simulaties. Ze simuleerden een aarde die zo’n 1800 miljard ton CO2 in de atmosfeer pompte en vervolgens abrupt stopte met CO2 uit te stoten. Na 1000 jaar bleek de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer flink te zijn teruggelopen. Veertig procent van de CO2 verdween binnen twintig jaar in de oceanen en landmassa’s. Na 1000 jaar was tachtig procent van de uitstoot opgenomen.

Afkoelen

Men zou verwachten dat zo’n afname in CO2 in de atmosfeer ertoe zou leiden dat de aarde afkoelt. In eerste instantie was dat ook zo. Maar na een eeuw afkoeling, begon de aarde tijdens de simulaties weer op te warmen. En wel met 0,37 graden Celsius. Dat kwam doordat de oceanen steeds minder warmte absorbeerden. Een temperatuurstijging van 0,37 graden Celsius lijkt niet veel, maar kan grote gevolgen hebben (ter vergelijking: de aarde is – met alle gevolgen van dien – sinds de industriĆ«le revolutie met 0,85 graden Celsius opgewarmd).

Datum: maandag 25 november 2013, 20:59
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry