Jarenlange celstraffen geëist tegen criminele organisatie

25/11
2013
`Crimineel tot op het bot`. Zo typeerde de officier van justitie de vier mannen uit Overvecht die zich vandaag en morgen moeten verantwoorden voor bedrijfsinbraken, een poging plofkraak, wapenbezit, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Hij eiste celstraffen variërend van drie tot zes jaar.

De officier sprak in zijn requisitoir een `ontluisterend en schokkend beeld` van de criminele activiteiten van de vier. Het gaat om feiten die in de periode 2010 tot 2013 werden gepleegd in diverse plaatsen in Nederland: een poging plofkraak en een autobrand in Odijk, een poging inbraak in een vestiging van de Action in Utrecht, inbraken en bedrijfspanden in Utrecht, Lelystad, Varsseveld, Groenlo, Wassenaar, Angerlo, IJsselstein, Sneek en Zuidbroek. De groep ging professioneel te werk. De mannen gingen op voorverkenning, voerden overleg over de rolverdeling, kochten vluchtscooters, gebruikten portofoons en gereedschappen en beschikten over wapens en explosieven zoals een pistoolmitrailleur en TNT.

Ook paste de groep steeds eenzelfde werkwijze toe. In veel gevallen kwamen ze binnen door een gat in het dak te maken. Vervolgens werd het alarm vernield of telefoonlijnen doorgeknipt en werd de kluis opengeslepen. De schade was steeds enorm, de bedragen die werden weggenomen ook. Bijvoorbeeld: bij Down Under in Nieuwegein werden eerst de telefoon- en internetkabel doorgezaagd, vervolgens werden camera's, het rolhek, ramen en deuren vernield en eenmaal binnen de wisselautomaat, de kassalade, de grote en de kleine kluis opengebroken of - geslepen. De buit: bijna 42.000 euro, drie laptops en andere goederen.

`Dit zijn brute inbraken, op geraffineerde wijze uitgevoerd, om geld te maken zonder enig respect voor andermans eigendom, met grote impact en schade voor de bedrijven en een gevoel van onveiligheid voor de samenleving`, zo vatte de officier van justitie de feiten samen. En dat terwijl plokraken een werkelijk groot crimineel probleem zijn; dit jaar zijn er al 130 gepleegd. Gezien de documentatie, de ernst en gevaarzetting van de feiten, de houding tijdens de zitting en het georganiseerde samenwerkingsverband, zag de officier alleen ruimte voor onvoorwaardelijke straffen. Hij eiste, afhankelijk van het aandeel is de diverse misdrijven, celstraffen van één maal drie jaar, één maal vijf jaar en twee maal zes jaar. Ook kondigde hij aan op een latere zitting de winst uit de misdrijven te willen ontnemen.

 

Datum: maandag 25 november 2013, 16:46
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Flevoland, Friesland, IJsselstein, Lelystad, Nieuwegein, Sneek, Utrecht, Wassenaar, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry