Orka’s in gevangenschap: entertainment, educatief of barbaars?

23/11
2013
Tilikum, een show-orka in SeaWorld Orlando, is één van de vele orka’s die in gevangenschap wordt gehouden. Tijdens zijn leven in gevangenschap, doodde hij drie mensen. Het verhaal van Tilikum daagt ons uit om onze relaties met de hoogontwikkelde orka’s te bekijken en stelt ons de vraag of zij nog wel thuishoren in gevangenschap.

De orka (Orcinus orca) is de grootste vertegenwoordiger van de familie dolfijnen (Delphinidae). In de natuur staan orka’s bekend als sociale en intelligente wezens die over de wereldzeeën zwerven. “Orka’s hebben een bepaald hersengebied dat de mens niet heeft. Orka’s zijn slim en zijn erg bewust van zichzelf. Tijdens een spiegelproef herkent de orka zichzelf,” vertelt Samantha Berg, voormalige orkatrainer bij SeaWorld Orlando, in een interview met Scientias.nl, naar aanleiding van het verschijnen van de documentaire Blackfish. De spiegelproef is een test om vast te stellen of dieren zichzelf herkennen in het eigen spiegelbeeld. Zelfherkenning bij dieren wordt in verband gebracht met bijzondere cognitieve capaciteiten zoals zelfbewustzijn, meer ontwikkelde sociale relaties en empathie. Orka’s hebben een eigen taal en cultuur en leven samen in families. In het wild worden vrouwelijke orka’s gemiddeld vijftig jaar. De gemiddelde leeftijd van mannetjes in het wild is dertig jaar.

Orka’s leven in het wild zij aan zij met hun eigen familie. Foto: Dogwoof/Blackfish

Orka’s zijn populair in dolfinaria en attractieparken vanwege hun intelligentie, trainbaarheid, opvallende verschijning, speelsheid en de omvang. Ook het Nederlandse Dolfinarium Harderwijk heeft jarenlang een orka gehad genaamd Gudrun. Desalniettemin is er al decennialang een discussie gaande of orka’s wel thuishoren in gevangenschap. De documentaire Blackfish laat zien hoe orka’s gevangen werden, hoe ze werden getraind en hoe het management van SeaWorld de trainers en het publiek voorloog over het welzijn van de dieren en de naar schatting zeventig incidenten met orka’s. Maar klopt dit beeld wel?

Orka’s in gevangenschap
“In de jaren zeventig begon SeaWorld dolfijnen en orka’s te vangen voor de kust van de staat Washington en in het noordwesten van de Verenigde Staten. Omdat de overheid al snel het vangen van deze wilde dieren verbood, deed SeaWorld dit voortaan voor de kust van IJsland waar het vangen nog wel mocht. Het is moeilijk om orka’s te vangen. Pogingen in de jaren zestig veroorzaakten veel gewonden en doden onder de orka’s,” zegt Berg. Het vangen van orka’s gebeurt steeds minder. Parken kunnen door kunstmatige inseminatie zorgen voor meer nageslacht “Tilikum is de grootste orka in gevangenschap en daardoor erg geliefd in het kweekprogramma,” aldus Berg. Wereldwijd worden er 45 orka’s in gevangenschap gehouden, waarvan er 32 in gevangenschap zijn geboren.

Datum: zaterdag 23 november 2013, 09:00
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Gelderland, Harderwijk, IJsland, Orlando, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry