Staatssecretaris Weekers treft overgangsregeling voor Nederlandse gepensioneerden in Duitsland

22/11
2013
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers wil een overgangsregeling treffen voor in Duitsland wonende gepensioneerden met een Nederlands pensioen. Dat heeft hij in een Nota van Wijziging aan de Tweede Kamer laten weten. Het vorig jaar getekende nieuwe belastingverdrag met Duitsland pakt voor een deel van de gepensioneerden nadelig uit. Om deze groep tegemoet te komen heeft de Staatssecretaris voorzien in een overgangsregeling van zes jaar waarin op deze pensioenen tijdelijk een lager belastingtarief van toepassing is.

Het nieuwe belastingverdrag met Duitsland bevat belangrijke wijzigingen voor de belastingheffing van gepensioneerden. Gepensioneerden met een pensioen, lijfrente of socialezekerheidsuitkering van in totaal meer dan € 15.000, gaan belasting betalen in het land waaruit die betalingen afkomstig zijn. Voor een groep gepensioneerden die in Duitsland wonen en een Nederlands pensioen genieten, betekent dit dat zij in Nederland belasting moeten gaan betalen. Deze wijziging is voor een deel van deze gepensioneerden nadelig, omdat Duitsland minder belasting heft over deze pensioenen dan dat Nederland met het nieuwe belastingverdrag gaat doen. Weekers: "Ik vind het belangrijk dat deze groep gepensioneerden de tijd krijgt om zich aan deze situatie aan te passen. Daarom wil ik voorzien in een overgangsregeling voor zes jaar om de gevolgen van deze overgang van het heffingsrecht geleidelijker te laten verlopen."

Het nieuwe belastingverdrag met Duitsland moet nog worden goedgekeurd door het parlement en zal naar verwachting per 1 januari 2015 in werking treden.

Datum: vrijdag 22 november 2013, 12:07
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry