COEN KvK Den Haag: Regionaal ondernemersvertrouwen veert op

21/11
2013
donderdag 21 november 2013

Het regionale ondernemersvertrouwen* is na een flinke terugval in het 3e kwartaal van 2013 de nullijn dicht genaderd (van -14,5 tot -1,4). Dit blijkt uit de resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). Ook in het 4e kwartaal van 2013 zijn er duidelijke verschillen zichtbaar tussen de deelregio’s in het regiogebied van Kamer van Koophandel (KvK) Den Haag. De cijfers lopen uiteen van -4,6 in de Leidse Agglomeratie tot +10,2 in Delft.

Ondernemersvertrouwen in regio KvK Den Haag fors gestegen

Ondernemers in alle zeven deelregio’s van het werkgebied van KvK Den Haag zijn in het 4e kwartaal van 2013 positiever over de toekomst dan vorig kwartaal. Naar verhouding gunstig scoren de ondernemers in:

· Delft (Ondernemersvertrouwen +10,2), vooral door de export (saldo +26,7%) en de omzet (saldo +15,8%). Met deze cijfers wordt aangegeven dat fors méér bedrijven een stijging voorzien dan een daling van respectievelijk export en omzet. De Delftse ondernemers verwachten als enige per saldo een stijging van de personeelssterkte (+2,4%).

· Regio Westland (Ondernemersvertrouwen +4,7; saldo omzet +15,4% en saldo export +22,9%)

· Duin- en Bollenstreek (Ondernemersvertrouwen +0,5; saldo omzet +8,9% en saldo export +14,3%)

Met name in het Westland ligt het ondernemersvertrouwen aanzienlijk hoger dan in het voorgaande kwartaal (waarde toen -23,1).

De wat lagere score van de Leidse Agglomeratie (-4,6) wordt vooral bepaald door de verwachte ontwikkelingen op het gebied van de personeelssterkte (per saldo 21% bedrijven verwacht een afname) en de investeringen (saldo -18,6% over heel 2013). Toch ligt het vertrouwen ook hier hoger dan voor het derde kwartaal (-16,7). Ook in de Haagse agglomeratie (-4,2) is het vertrouwen voor het vierde kwartaal groter dan voor het derde (-11,6). Dat komt vooral door de verwachting voor de omzet (saldo +7,5%) en de export (+10%). Met een Ondernemersvertrouwen van -2,0 doet Zoetermeer/Oostland het een fractie beter, wat vooral op het conto van de omzet (saldo +11,9%) kan worden geschreven. Het Ondernemersvertrouwen in de Alphense regio blijft weliswaar onder de nullijn (-3,4), maar dat is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van het vertrouwen in het derde kwartaal (-20,7). Dit komt vooral door het veel gunstiger beeld rondom de omzet (saldo +1,4%) en de export (saldo +7,4%).

Provincie Zuid-Holland heeft positieve verwachtingen voor omzet en export

Voor de omzet is het saldo van bedrijven dat in het vierde kwartaal een omzetstijging verwacht in de regio van KvK Den Haag 9%, in geheel Zuid-Holland +10%. Bij de export liggen deze cijfers op respectievelijk +13,7% en +15%, bij de personeelssterkte op -16,5% en -15,1% en bij de investeringsverwachtingen op respectievelijk -11,8% en -10,9%.

Evenals voor KvK Den Haag is voor het Zuid-Hollandse bedrijfsleven het verwachtingsplaatje voor het 4e kwartaal van 2013 op verbeterd ten opzichte van het 3e kwartaal. Het Ondernemersvertrouwen in de provincie is dan ook gestegen van -9,4 voor het derde kwartaal naar -0,3 voor het vierde kwartaal. Wat opvalt voor het Zuid-Hollandse bedrijfsleven is dat de verwachting ten aanzien van de personeelssterkte wat achteruit is gegaan. Voor het derde kwartaal verwachtte per saldo 12,2% van de ondernemers in de provincie een achteruitgang; voor het vierde kwartaal staat dit saldo op -15,1%.

De verwachtingen van de detailhandel zijn in Zuid-Holland voor het vierde kwartaal hooggespannen (saldo +28,5%). Ook in de sectoren groothandel, industrie, vervoer en zakelijke diensten verwachten (aanmerkelijk) meer bedrijven een omzetstijging dan een daling. De landbouw en de bouw voorzien per saldo een verdere afname van de omzet.

Voor de export bestaat eenzelfde beeld ten aanzien van kwartaal 4, met als uitschieter de zakelijke diensten (saldo +24,9%). De stemming over de personeelssterkte is onveranderd negatief, met als uitschieter de vervoerssector (saldo -30,1%) en de bouw (saldo -28,3%). Alleen de groothandel (saldo van positieve en negatieve bedrijven 0%) kan naar verwachting de werkgelegenheid handhaven. Ten aanzien van de investeringen voorziet alleen de detailhandel een lichte stijging (saldo +0,4%). Aan de andere kant van het spectrum staat de bouw met een saldo van -23,7%.

Landelijk positieve stemming over omzet en export; personeel en investeringen blijven zorgenkinderen

Ondernemers zijn tamelijk optimistisch voor het vierde kwartaal. De omzetverwachting (saldo 11,4%) komt voor het eerst sinds jaren royaal boven de nullijn uit. Maar liefst 17,3% verwacht per saldo een toename van de export. Ook hier is de stemming een stuk beter dan de afgelopen jaren. Er wordt wel weer een grotere krimp (-15,5%) in de personeelssterkte verwacht. De stemming rond de investeringen (-12,6%) leeft weer wat op, maar blijft per saldo negatief.

De stemming inzake de omzet is in de meeste sectoren per saldo positief. De vervoerssector (20,7%) en de detailhandel (21%) zijn het meest positief voor kwartaal 4. Over de export is men per saldo opvallend positief in de zakelijke diensten (26,8%). De industrie (18,1%) is eveneens bovengemiddeld positief. Als het gaat om personeelssterkte is de stemming is nog steeds het meest negatief in de bouw (-32,6%), gevolgd door het vervoer (-23,4%). De investeringsgeneigdheid neemt nog steeds in vrijwel alle sectoren af. Nog steeds het meest in de bouw (-41,7%). De industrie zit tegen de nullijn aan (saldo -1,2%), de detailhandel komt er net boven (saldo +1,6%).

COEN en andere economische data

De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van de Kamers van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek en Economisch Instituut voor de Bouw. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt met de vraagstelling en in de analyse ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken. Het volledige rapport is te downloaden op www.kvk.nl/coen De provinciale rapportage (Zuid-Holland) inzake COEN is beschikbaar via www.kvk.nl/coendenhaag.

* De index van het ondernemersvertrouwen is de optelsom van negatieve en positieve verwachtingen van vier indicatoren: omzet, export, investeringen en werkgelegenheid. De minimumwaarde is -100 en de maximumwaarde is 100.

Bron: KvK Den Haag

Datum: donderdag 21 november 2013, 16:20
Bron: KvK
Categorie: Economie
Tags: Delft, Westland, Zoetermeer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry