OM eist gevangenisstraffen in zaak overval juwelier Gouda

21/11
2013
De officier van justitie in Den Haag heeft op woensdag 20 november en donderdag 21 november strafeisen uitgesproken tegen acht  verdachten in de zaak overval op een juwelier in Gouda.

Tegen een 27-jarige inwoner van Oudenbosch werd woensdag vijf jaar gevangenisstraf geëist. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de overval op een juwelier in het Goudse winkelcentrum Bloemendaal op 21 mei 2013. Drie jongens uit Oudenbosch (van 17, 18 en 19 jaar oud) en een 20-jarige inwoner van Rucphen hebben volgens het OM de overval gepleegd. Zij zijn luttele minuten na de overal met de vluchtauto door de politie klemgereden en gearresteerd.

Eis tegen overvallers
Tegen de drie meerderjarige verdachten die de overval pleegden, eiste de officier van justitie donderdag 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen de 17-jarige jongen eiste de officier van justitie één jaar jeugddetentie en één jaar gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM). Indien die niet goed wordt opgevolgd eist de de officier van justitie daartegenover één jaar jeugddetentie. GBM is een zeer strenge maatregel bedoeld voor jeugdige veelplegers tussen de 12 en de 21 jaar met gedragsproblemen.

De 19-jarige wordt ervan verdacht tijdens de overval de vitrine te hebben ingeslagen. De 18-jarige jongen wordt ervan verdacht op de uitkijk te hebben gestaan en te hebben geslagen met een ploertendoder. De 20-jarige inwoner van Rucphen wordt ervan verdacht de vluchtauto te hebben bestuurd. De 17-jarige jongen wordt ervan verdacht de juweliersvrouw met een pistool te hebben bedreigd en geslagen.

 
De overval
Dinsdagochtend 21 mei ziet de juweliersvrouw twee mannen met bivakmutsen haar winkel binnenkomen. De één heeft een pistool waarmee hij haar bedreigt. De ander slaat met een hamer een vitrinekast kapot waarin dure horloges liggen. Als de vrouw begint te gillen en probeert de overvalknop in te drukken, slaat de man die haar bedreigt, haar meerdere keren met het pistool. Zij raakt hierbij gewond. Er valt een schot dat gelukkig niemand raakt.

Buiten staat een derde man met een bivakmuts op de uitkijk. Als de naburige visboer - die de overval ziet gebeuren - te hulp wil schieten, wordt hij twee maal door deze man met een ploertendoder in zijn buik geslagen. De overvallers verlaten met hun buit de juwelier en rennen naar een parkeerplaats waar de vluchtauto met chauffeur gereedstaat. Een getuige ziet de mannen met bivakmutsen instappen en noteert het kenteken.

Binnen enkele minuten weet de politie de vluchtauto klem te rijden. De vier inzittenden worden aangehouden. In de auto vindt de politie onder meer een pistool, een hamer, bivakmutsen, handschoenen, horloges, glasscherven en een koppelriem met tie-wraps.

Het onderzoek
Tijdens het vervolgonderzoek komt de 27-jarige man in beeld die tevens lid was van de motorclub Satudarah. Naar eigen zeggen is hij dat nu niet meer. Volgens de jongens is hij degene die hen getipt heeft de bewuste juwelier te overvallen. Hij zou hen ook geadviseerd hebben over de aanpak, hen onder meer gewezen hebben op de camera's en een koppelriem met tie-wraps hebben geleverd. Die zouden de overvallers kunnen gebruiken voor het boeien van het juwelierspersoneel.

Voor zijn ‘diensten' zou de 27-jarige man 10 procent van de opbrengst ontvangen. Tijdens een huiszoeking bij een Goudse vriend van de man komt een aanzienlijke hoeveelheid illegale wapens aan het licht die volgens zijn eigen verklaring hem toebehoren.

Het spoor leidt naar nog meer jongeren: een 16-jarig meisje uit Etten-Leur, een 17-jarige jongen uit Hoeven en een 14-jarige jongen uit Oudenbosch. Zij zijn volgens het OM allemaal op de hoogte geweest van het plan om de juwelier te overvallen.

Zo wordt het meisje ervan verdacht zich samen met de 19-jarige overvaller te hebben voorgedaan als stelletje en die hoedanigheid weken vóór de overval een voorverkenning te hebben uitgevoerd bij de juwelier. Ook was zij aanwezig bij de aanschaf van bivakmutsen.

Dat laatste geldt ook voor de 17-jarige jongen uit Hoeven die bovendien bekend heeft de ploertendoder - een verboden wapen - te hebben geleverd.

De 14-jarige jongen heeft volgens het OM de overvallers het pistool geleverd (dat mogelijk van zijn vader afkomstig is) en ook pepperspray. Bij doorzoeking van het ouderlijk huis in Oudenbosch werden verschillende illegale wapens gevonden, waarop ook de vader van de 14-jarige is aangehouden.

Volgens de officier van justitie hebben de jongeren de overval nauwgezet voorbereid, zoals blijkt uit hun verklaringen en berichten in een Whatsapp-groep. Ze zijn van tevoren twee keer naar Gouda geweest, hebben zich voorzien van wapens en andere attributen en de taakverdeling doorgesproken. De 27-jarige man heeft hen hierbij volgens het OM geregeld geholpen en informeerde ook regelmatig wanneer de overval zou plaatsvinden. Tijdens de overval was hij in de buurt van het winkelcentrum, zoals blijkt uit telefoongegevens.

Overige eisen

De minderjarige verdachten die niet de overval zelf pleegden, maar wel hebben geholpen hoorden woensdag 20 november straffen tegen zich eisen.

- Tegen het 16-jarige meisje uit Etten-Leur 40 uur leerstraf, 60 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar met als bijzondere voorwaarde begeleiding door de jeugdreclassering. Zij wordt ervan verdacht een voorverkenning te hebben uitgevoerd.
- Tegen de 17-jarige jongen uit Hoeven 100 uur werkstraf, twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en uitvoering van twee eerder opgelegde voorwaardelijke straffen. Hij wordt ervan verdacht de ploertendoder te hebben geleverd.
- Tegen de 14-jarige jongen uit Oudenbosch een werkstraf van 70 uur en twee weken voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar. Hij wordt ervan verdacht het pistool te hebben geleverd.

De uitspraak is over veertien dagen.

Datum: donderdag 21 november 2013, 17:54
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Bloemendaal, Gouda, Noord-Brabant, Noord-Holland, Rucphen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry