Utrecht klaar voor leeftijdverhoging alcohol

19/11
2013
19-11-2013

De overheid verhoogt per 1 januari 2014 de leeftijdgrens voor alcohol en roken van 16 naar 18 jaar. Gisteren startte de landelijke campagne 'NIX18'. Ook in Utrecht zorgt dit voor veranderingen.

Wat verandert er?

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plaatsen (op straat, winkelcentrum, park, in cafés). Als ze toch alcohol bij zich hebben, riskeren ze een boete, ook als een blikje of een fles nog dicht is. Voor jongeren tot 16 jaar bedraagt de boete € 45,-, voor 16- en 17-jarigen € 90,-. Verkopers (o.a. supermarkten, horeca, sportkantines) mogen geen alcohol en tabak meer verkopen aan jongeren onder de 18. Zij vragen jongeren tot 25 jaar om legitimatie om de leeftijd vast te kunnen stellen. Toezichthouders controleren of verkopers zich aan de regels houden. Als ze dat niet doen, krijgen ze een forse boete.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Utrecht zet zich samen met jongeren, ouders, scholen, sportverenigingen en andere organisaties in voor alcoholpreventie. Zij informeert alle Utrechtse ouders met kinderen tussen 14-18 jaar met een brief over de wetswijziging. Ouders kunnen op hoepakjijdataan.nl terecht voor opvoedtips over alcohol. Voor jongeren is er: b-open.nu. Voor verdere informatie over de Utrechtse aanpak: utrecht.nl/alcohol.

Waarom een wetswijziging?

Er is steeds meer bewijs dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot slechtere schoolprestaties ongelukken, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is de leeftijd verhoogd.

Landelijke campagne

De campagne NIX 18 wil ouders stimuleren om met hun kinderen afspraken te maken over alcohol drinken en roken. De insteek is: niet roken en drinken onder de 18 jaar. Zie de campagnesite nix18.nl.

Datum: dinsdag 19 november 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry