Armstrong: Verbruggen wist van positieve test

18/11
2013
CELEBRATION (ANP) - Hein Verbruggen heeft Lance Armstrong tijdens de Tour de France van 1999 geholpen om een positieve dopingtest te verdoezelen. Dat zegt de Amerikaanse oud-wielrenner in een interview met de Britse krant Daily Mail, waarvan ook een videofragment is gepubliceerd.

Volgens Armstrong wist Verbruggen, toen voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, dat bij hem in 1999 sporen waren gevonden van verboden cortisonen. ,,Hein zei: dit is een groot probleem, een knock-out voor onze sport, zeker in het jaar na de Festina-affaire. We moesten van Hein iets verzinnen'', aldus Armstrong, die dat jaar voor het eerst de Ronde van Frankrijk won.

De Amerikaan kwam naar eigen zeggen weg met die positieve dopingtest doordat de ploegarts met terugwerkende kracht een attest uitschreef voor een middel tegen zadelpijn, dat ook cortisonen bevat. Armstrong werd vorig jaar na diepgravend onderzoek van het Amerikaanse antidopingbureau Usada ontmaskerd als dopingzondaar en levenslang geschorst. De nu 42-jarige Texaan moest onder meer zijn zeven tourzeges inleveren.

Tijdens zijn veelbesproken bekentenis bij Oprah Winfrey, begin dit jaar, ontkende Armstrong dat hij werd beschermd door de UCI. Tot tevredenheid van Verbruggen, die onder anderen door oud-renners als Floyd Landis en Tyler Hamilton daarvan is beschuldigd. ,,Na jaren van verdachtmakingen ben ik tevreden dat deze complottheorieën uiteindelijk niet meer dan theorieën blijken te zijn'', zei de voormalige UCI-voorzitter in januari na de dopingbekentenis van Armstrong.

Datum: maandag 18 november 2013, 09:30
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Frankrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry