Amsterdamse datacenters besparen de komende jaren fors op energie

15/11
2013
De gemeente heeft met datacenters in de stad afspraken gemaakt over maatregelen om energie te besparen. Deze afspraken leiden tot een energiebesparing van 68 miljoen kWh in de komende drie jaar. Dit is gelijk aan het jaarlijks elektriciteitsgebruik van 37.500 Amsterdamse huishoudens of aan 1,6 keer het totale jaargebruik van de Amsterdamse straatverlichting. Naar schatting investeert de sector hiertoe de komende drie jaar € 16,3 miljoen.

25 jaar geleden werd in Amsterdam het eerste Europese aansluitpunt van de voorloper van internet geactiveerd. Vandaag de dag behoort de Amsterdamse regio, samen met Londen en Frankfurt, tot de top drie van datacenter hubs in Europa. Een groot deel van het Europese internetverkeer gaat dan ook via onze regio.

Huidige verbruik en besparing

Dit jaar verbruiken de circa veertig Amsterdamse datacenter vestigingen ongeveer 460 miljoen kWh aan elektriciteit. Dit is elf procent van het totale gebruik van de 22.000 Amsterdamse bedrijven. De datacenters hebben nu afgesproken 68 miljoen kWh energie besparen door onder andere het gebruik van efficiëntere koelinstallaties. Om deze elektriciteit op te wekken zijn dertien middelgrote windmolens of tachtig voetbalvelden aan zonnepanelen nodig. De ambities zijn vastgelegd in besparingsplannen.

Wethouder Van Poelgeest is blij met de afspraken die de Omgevingsdienst Noordzeekanaal namens de gemeente Amsterdam met de datacenters heeft gemaakt: ‘Datacenters gebruiken relatief veel energie. Ik ben daarom blij dat we met veel bedrijven duidelijke afspraken hebben kunnen maken om het energieverbruik terug te dringen. De sector draagt hiermee actief bij aan de Amsterdamse klimaat- en energie doelstellingen. Ik hoop dat ook andere gemeenten ons voorbeeld volgen.'

Het merendeel van de bedrijven werkt vrijwillig mee aan het nemen van energiebesparende maatregelen. Voor bedrijven die niet mee willen werken biedt de wet Milieubeheer uitkomst. De wet maakt het mogelijk bedrijven verplicht te stellen om aanvullende energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Pb-190

Datum: vrijdag 15 november 2013, 12:47
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Duitsland, Frankfurt, Leiden, Londen, Noord-Holland, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry