Aanhoudingen in onderzoek naar illegale geldstroom van 110 miljoen euro

14/11
2013
De politie heeft vier mannen uit Geldrop, Terneuzen, Best en Turnhout aangehouden in een onderzoek naar het op grote schaal witwassen van  winsten uit illegale online gokspellen op de Nederlandse markt. Het onderzoek richt zich op een geldstroom van 110 miljoen  euro, die via een ingewikkelde structuur van binnen- en buitenlandse bedrijven zou zijn witgewassen.

De verdachten zijn maandag aangehouden en worden sindsdien verhoord. Vandaag zijn zij voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch en voor twee weken in bewaring gesteld. Zij worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, witwassen, valsheid in geschrift en overtreding van de Wet op de kansspelen. Het criminele financieel voordeel voor de verdachten wordt geschat op 30 tot 50 miljoen euro.

In mei is al beslag gelegd op 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook werd beslag gelegd op de inboedel van de woningen van de verdachten en op meer dan 100 bankrekeningen.

Startkapitaal De hoofdverdachte, een 33-jarige man uit Geldrop, verdiende vermoedelijk zijn startkapitaal met de handel in soft drugs, dat werd geïnvesteerd in vastgoed en illegale gokactiviteiten. Hij is met zijn 35-jarige broer uit Terneuzen aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven, waarin tientallen kapitale onroerende zaken zijn ingebracht. De waarde van onroerend goed van de broers in Spanje is meer dan 10 miljoen euro.

De broers en de 35-jarige medeverdachte uit Best zijn vermoedelijk direct betrokken bij illegale online gokspellen. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander, directeur van een administratiekantoor en woonachtig in Turnhout. Hij is financieel adviseur van de drie andere verdachten.

Rechtshulp

Door het Openbaar Ministerie zijn verzoeken om rechtshulp gedaan aan Spanje, Cyprus, België, Panama, Costa Rica, Malta, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië en Alderney. Ook worden strafrechtelijk financiële  onderzoeken uitgevoerd naar een kleine 20 rechtspersonen waaraan de verdachten verbonden zijn.

De afgelopen maanden heeft de politie in samenwerking met de Kansspelautoriteit (Ksa) onderzoek gedaan, onder meer naar grote hoeveelheden in beslag genomen administratie. Het digitaal beslag alleen bevat miljoenen emails en afbeeldingen en honderdduizenden pdf-, word- en excel bestanden. Het gaat in totaal om 25 terabyte.

LangzaamEnkele honderden in beslag genomen documenten, die bij de financieel adviseur zijn aangetroffen, vallen mogelijk onder het verschoningsrecht van advocaten en notarissen. Het gaat om afrekeningen van notarissen, notariële aktes van onder meer de levering van aandelen en onroerend goed Elk document afzonderlijk moet door de rechter-commissaris worden beoordeeld en besproken met de desbetreffende advocaat en de deken of notaris en ringvoorzitter. Het onderzoek naar deze documenten verloopt om die reden langzaam.

Datum: donderdag 14 november 2013, 15:21
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Costa, Costa Rica, Cyprus, Duitsland, Malta, Panama, Spanje, Terneuzen, Zeeland, Zweden, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry