Verburg heeft 1 miljoen voor duurzame recreatie

13/10
2009
Nieuwsbericht | 13-10-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ondernemers die goede ideeën hebben om recreatie in het landschap winstgevend te houden in de toekomst. Voor deze oproep maakt LNV gebruik van het SBIR-programma van SenterNovem. Het programma biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. Verburg daagt ondernemers uit om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die duurzaam zijn en daarbij rekening houdt met mens, natuur en landschap. Dit kan de omschakeling versnellen naar een duurzame en ook in de toekomst winstgevende recreatiesector in Nederland.

De meeste Nederlanders recreëren op het platteland. Recreatieondernemers en agrariërs maken dit mede mogelijk. Denk aan het aanbieden van horeca, logies, het verkopen van streekproducten, het runnen van een camping of het openstellen van boerenland om over te wandelen. Het natuurgebied of het nationale landschap in de buurt is daarbij vaak het visitekaartje waar de recreant naar toe komt. LNV ondersteunt de innovatie van de recreatiesector bij het ontwikkelen van duurzame combinaties van recreatiesector, regio en ruimtegebruik. De minister noemt dat 'landschappelijk verantwoord ondernemen'. Deze regeling is aangekondigd in de Tweede Kamer brief `Genieten van buiten `en de Agenda Landschap.

SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert de eerste twee fases. De minister stelt in totaal een budget van 1 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoek- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. De beste haalbaarheidsonderzoeken krijgen een opdracht voor een onderzoek- en ontwikkeltraject. Tot 10 november 2009 kunnen ondernemers een voorstel indienen. De informatie hiervoor is te vinden op de website: www.senternovem.nl/sbir. Op 19 oktober vindt een informatiebijeenkomst plaats bij SenterNovem in Utrecht (Catharijnesingel 59). Ook hierover is meer informatie te vinden de website.

SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschappen, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Via het SBIR Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het bedrijfsleven voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt het bedrijfsleven gestimuleerd nieuwe producten en diensten te ontwikkelen

Datum: dinsdag 13 oktober 2009, 11:19
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry