Gemeente Amsterdam en Rijk stemmen in met plan voor Marineterrein

13/11
2013
Het college van B&W van Amsterdam en het Rijk hebben ingestemd met de geleidelijke ontwikkeling van het Marineterrein op Kattenburg naar een openbaar toegankelijk gebied. De komende jaren zullen verschillende onderdelen van Defensie stapsgewijs het terrein verlaten. Het terrein moet een plek worden waar Amsterdammers kunnen genieten van het groen, het uitzicht over de stad en het water: een plek waar de rijke geschiedenis van het terrein voelbaar is en waar in de toekomst ook gewoond kan worden.

Op 5 december a.s. ondertekenen minister Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst), minister Hennis-Plasschaert (Defensie), burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest een overeenkomst waarin de samenwerking en de herontwikkeling van het terrein wordt vastgelegd. Het terrein is met haar rijke historie, bijzondere monumenten en unieke ligging een icoon in Amsterdam. Inzet van beide partijen is dit karakter nog verder te versterken en het terrein voor iedereen open te stellen. Eind 2014 is het deel van het Marineterrein direct naast het Scheepvaartmuseum al toegankelijk voor het publiek.

Openbare functies op een centrale plek in de stad

Het Marineterrein heeft een oppervlakte van 14 hectare en ligt op een centrale plek in Amsterdam, vlak bij het Centraal Station. Een nieuwe brug voor fietsers en voetgangers moet zorgen voor een goede verbinding tussen het station, het Marineterrein en de Oostelijke eilanden. De nu al groene zone aan de zuidwestzijde van het Marineterrein wordt uitgebouwd tot een park met een openbare haven. In het noorden komt een cluster van cafés en restaurants. Op termijn worden in het oostelijk deel van het terrein panden vervangen door nieuwbouw. Hierdoor ontstaat ruimte voor bedrijven, onderwijsvoorzieningen en woningen. De eerste nieuwbouwwoningen worden naar verwachting over vijftien jaar opgeleverd.

Ruimte voor tijdelijke initiatieven

In de komende jaren zal in het gebied ruimte zijn voor experimenten en tijdelijke initiatieven. De aanhoudende crisis en de slechte vastgoedmarkt vragen om een andere manier van gebiedsontwikkeling. Er is daarom gekozen voor een geleidelijke ontwikkeling van het Marineterrein. Allereerst wordt de toegangspoort opengezet en verlaat Defensie de komende jaren gefaseerd het terrein. De vrijgekomen gebouwen krijgen een nieuwe tijdelijke functie. Ook wordt in deze fase de brug aan de noordkant aangelegd. In de toekomst wordt geleidelijk bestaand vastgoed gesloopt en nieuw vastgoed toegevoegd. Hierbij wordt zoveel mogelijk ingezet op energiebesparing en opwekking van duurzame energie.

Planning

De uitgangspunten voor het terrein zijn verwerkt in een gebiedsconcept dat zich in eerste instantie richt op de komende tien jaar van transitie. Het plan geeft een idee hoe het terrein zich kan ontwikkelen, waarbij voldoende ruimte blijft om in te spelen op veranderende behoeften. De plannen voor het Marineterrein worden op 13 november besproken in de raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat en op 27 november in de gemeenteraad.

De ondertekening van de bestuursovereenkomst, waarin de afspraken voor de herontwikkeling van het gebied officieel worden vastgelegd, vindt plaats op 5 december.

Pb-172

Datum: woensdag 13 november 2013, 09:48
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry