‘Mens zorgde voor eind aardopwarming’

12/11
2013
Een van de grote problemen voor wetenschappers die beweren dat de aarde steeds warmer wordt, is dat de aarde niet steeds warmer wordt. Al meer dan tien jaar lijkt de opwarming die in de 19e eeuw begon, stil te staan en zelfs iets af te nemen. Geen enkel klimaatmodel voorspelt dat en het lijkt ook niet logisch: we pompen wel steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer.

Een groep internationale wetenschappers onder leiding van de Universidad Nacional Autónoma de México heeft nu wel een verklaring. Ook de 'pauze' in de aardopwarming is door mensen veroorzaakt. In 1987 werd een verdrag getekend om een eind te maken aan wat toen een zeer dringend probleem was: het gat in de ozonlaag. Dat gat werd veroorzaakt door bromine- en chloorverbindingen.

In het vakblad Nature Geoscience schrijven de onderzoekers dat deze stoffen ook broeikasgassen zijn. Door ze vanaf begin jaren negentig niet meer uit te stoten, is er dus minder broeikasgas in de atmosfeer gekomen. Dat zorgde eind jaren negentig voor de afname van de opwarming. Echt bewijs voor de stelling hebben de wetenschappers niet, ze baseren hun bewering op statistiek.

De pauze blijft een moeilijk onderwerp. Volgens VN-klimatologen is hij niet relevant omdat 10 jaar te kort is voor de klimatologie. Andere weerdeskundigen zeggen dat de pauze wel degelijk bestaat, maar geven de schuld aan El Nino, het opborrelen van koel zeewater in de Stille Oceaan.Klimaatsceptici zeggen dat de pauze juist een teken is dat de theorie van aardopwarming fout is.

Datum: dinsdag 12 november 2013, 09:21
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry