Zes aanhoudingen in onderzoek naar belastingfraude met auto’s

11/11
2013
De FIOD heeft vandaag een autohandelaar uit Groningen, diens boekhouder en een medewerker van het bedrijf aangehouden op verdenking van belastingfraude met auto's. Daarnaast heeft de FIOD een belastingambtenaar aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie. Hij zou giften hebben aangenomen in ruil voor het behulpzaam zijn bij de belastingfraude met auto's. Hij deed dit vermoedelijk met hulp van twee andere belastingdienstmedewerkers, die vandaag ook zijn aangehouden. 

Het vermoeden is dat de belastingambtenaar niet alleen de autohandelaar uit Groningen hielp met de belastingfraude, maar hij zou ook betrokken zijn bij belastingfraude door nog meer autohandelaren van bedrijven uit de gemeenten Achtkarspelen, Meppel, Emmen, Hardenberg, Stadskanaal, Staphorst, Kollumerland en Nieuwkruisland. De belastingdienstmedewerker wordt er van verdacht dat hij de onjuiste aangiften van autohandelaren niet controleerde en dat hij onjuiste gegevens op de belastingaangiften heeft ingevuld.

De verdenking is dat diverse autohandelaren een te lage waarde voor Belasting op Personenauto's of Motorvoertuigen (BPM) aangaven bij de belastingdienst. Wanneer auto's geregistreerd worden moet BPM betaald worden. Ook zouden zij de waarde voor Privégebruik Auto's (PGA) te laag hebben aangegeven, waardoor minder inkomstenbelasting betaald hoefde te worden voor het privégebruik van leaseauto's. De Belastingdienst heeft aanslagen bij de autohandelaren opgelegd voor meer dan 4.000.000 euro.

Misdaad mag niet lonenIn het onderzoek is nauw samengewerkt met de belastingdienst. De FIOD doorzocht drie woningen in Veendam, Groningen en Haren, een loods in Groningen, twee belastingkantoren in Groningen en Emmen en acht autobedrijven. Er is administratie in beslag genomen. De belastingdienst heeft beslag gelegd op circa 80 auto's, omdat misdaad niet mag lonen.

Datum: maandag 11 november 2013, 15:08
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Achtkarspelen, Drenthe, Emmen, Friesland, Groningen, Hardenberg, Haren, Kollumerland, Meppel, Overijssel, Stadskanaal, Staphorst, Veendam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry