DNA-databank oplossing welzijnsproblemen rashonden

30/10
2012
In nauwe samenwerking ontwikkelden de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied en de faculteit Diergeneeskunde hiervoor de technische, organisatorische en juridische infrastructuur. Het systeem is in 2012 in praktijk gebracht om de praktische haalbaarheid te testen. Met de daarbij opgedane ervaringen kan het systeem aan alle rashondenorganisaties worden aangeboden. Met de informatie die hieruit voorkomt kunnen straks relatief goedkope en betrouwbare DNA-tests voor erfelijke ziekten worden ontwikkeld. Dan wordt een succesvol beleid mogelijk om deze ziekten terug te dringen.

Resultaat

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde heeft in de afgelopen vier jaar constructief samengewerkt met de rasverenigingen van de Cairn terriers, de Labrador-retrievers en van de boxers. Van deze rassen is er een ideale set aan DNA-materiaal verzameld. Daardoor zijn er snel twee complexe ziektes (levershunt bij de Cairn terrieres en de koperstapeling bij de Labrador retrievers) vastgesteld en zijn genen gevonden die de ziekte veroorzaken.

Onderzoeksprogramma Welzijn Gezelschapsdieren

Speciaal voor het welzijn van gezelschapsdieren heeft het toenmalige ministerie van LNV (nu EL&I) in 2008 het onderzoeksprogramma “Welzijn van Gezelschapsdieren” gestart. Het doel van de diverse onderzoeken die in dit programma zijn ondergebracht, is om houders van gezelschapsdieren en hun organisaties te voorzien van bruikbare kennis en inzichten ter verbetering van het welzijn van de gezelschapsdieren in de praktijk. Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht in samenwerking met het Lectoraat Welzijn van Dieren en Wageningen UR.

Op het Symposium Welzijn Gezelschapsdieren 2011 was de conclusie helder: er valt nog veel te verbeteren aan het welzijn van de gezelschapsdieren in Nederland, met name als het gaat om knaagdieren en reptielen is er nog veel onwetendheid. Op het komende Symposium Welzijn Gezelschapsdieren, 1 november 2012, staat onder andere het verenplukken bij papegaaien op de agenda naast maatschappelijke trends en de overheidsmaatregelen ter bevordering van dierenwelzijn (www.welzijngezelschapsdieren.nl).

Datum: dinsdag 30 oktober 2012, 14:27
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry