"Incontinentie-operaties concentreren in vijf klinieken"

08/11
2012
“Kwaliteit van zorg betekent voor mij vooral gezondheidswinst voor de patiënt”, zegt Van der Vaart. “Maar artsen en ziekenhuizen zijn hier vaak niet transparant over. Artsen vertellen liever over de juiste procedures die ze hanteren, dan over de directe uitkomsten van hun behandelingen. Dat maakt het voor patiënten en zorgverzekeraars lastig om de beste artsen te kiezen.”

Van der Vaart werkt bij het UMC Utrecht als afdelingshoofd urogynaecologie. Daarnaast is hij medische directeur bij Alant Vrouw, een zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd in bekkenbodemklachten bij vrouwen. Alant Vrouw werkt nauw samen met het UMC Utrecht en is sinds 2009 onderdeel van Bergman Clinics.

Volume-afspraken

Van der Vaart vindt dat zorgverzekeraars op de verkeerde manier zorgkosten beperken. “De zorg voor vrouwen met incontinentie kan zeker dertig procent goedkoper worden aangeboden dan nu meestal gebeurt. In onze kliniek doen wij dat. Wij combineren efficiënte bedrijfsvoering met een grote klanttevredenheid en zichtbare kwaliteit. Helaas kunnen wij slechts afspraken maken over het maximale volume aan patiënten en niet op basis van kwaliteit. Dat kan betekenen dat bij het bereiken van het volume de zorgverzekeraar haar klanten stuurt naar ziekenhuizen die hun volume-afspraken nog niet hebben gehaald, maar wel duurder zijn en niet transparant zijn over hun uitkomsten. Dat is eigenlijk een tikje bizar.”

Concentratie

Daarnaast pleit Van der Vaart ook voor concentratie van urogynaecologische chirurgie. Als voorbeeld neemt hij operaties om incontinentie te verhelpen. In Nederland voeren tachtig instellingen jaarlijks in totaal zo’n vijfduizend van deze ingrepen uit. “Het is haast onbegrijpelijk dat we in deze slechte economische tijden dit systeem laten bestaan. Ik denk dat we deze ingrepen zouden moeten uitvoeren in slechts vier tot vijf focusklinieken verdeeld over Nederland. Het hoge volume per kliniek vergroot ervaring en kwaliteit. En de efficiency, waardoor de kosten omlaag gaan.”

Datum: donderdag 8 november 2012, 17:00
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry