Hogere operatiefrequentie leidt tot grotere overlevingskans bij spierinvasieve blaaskanker

14/06
2013
De onderzoeksresultaten, uitgevoerd in de database van het Integraal Kankercentrum Nederland, geven inzicht in de kwaliteit van zorg die geboden is aan patiënten met spierinvasieve blaaskanker in Nederland. De uitkomsten laten zien dat de 10-jaarsoverleving van deze patiënten in Nederland slechts 25 procent bedraagt. Deze is bovendien nauwelijks toegenomen gedurende het laatste decennium.

Verschillen in behandeling

Goossens vond grote verschillen in behandelbeleid in Nederland. In totaal onderging 44 procent van de patiënten met spierinvasieve blaaskanker een cystectomie. Van deze procedures werd 21 procent uitgevoerd in laag-volume ziekenhuizen (minder dan 5 operaties per jaar), 46 procent in medium-volume ziekenhuizen (5-10/jr.) en 33 procent in hoog-volume ziekenhuizen (>10/jr.). Lymfklierdissecties werden vaker uitgevoerd in hoog-volume (82 procent) en middel-volume ziekenhuizen (81 procent) dan in laag-volume ziekenhuizen (71 procent). Het sterftecijfer in de eerste 30 dagen na de operatie bedroeg 3,4 procent en nam toe bij stijgende leeftijd. Dit sterftecijfer was aanzienlijk lager (1,2 procent) in ziekenhuizen waar deze operaties vaak werden uitgevoerd vergeleken met laag-volume ziekenhuizen (6,4 procent). Ook was in hoog-volume ziekenhuizen de 5-jaarsoverleving 17 procent hoger dan in laag-volume ziekenhuizen.

Op basis van een Europese richtlijn stelt de promovenda vast dat het aantal cystectomieën in Nederland voor patiënten met blaastumoren opmerkelijk laag is. “Zelfs in patiënten met spierinvasiviteit van de tumor en met een relatief jonge leeftijd was het aantal cystectomieën laag, ofschoon dit percentage de laatste tijd wel aan het stijgen is“”, aldus Katja Goossens.

Beleid aangepast

Dankzij deze bevindingen zijn er momenteel geen Nederlandse ziekenhuizen meer waar minder dan 10 cystectomieën per jaar plaatsvinden, mede doordat recentelijk de Nederlandse Vereniging voor Urologie de volumenorm van 10 cystectomieën per jaar als kwaliteitsnorm heeft vastgesteld.

Blaaskanker staat in de top-10 van meest voorkomende vormen van kanker, met in Nederland jaarlijks zo’n 5500 nieuwe gevallen (waarvan 1300 spierinvasief). De ziekte komt vier keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en treedt meestal op na het 60ste levensjaar. In ongeveer 30 procent van de nieuwe diagnoses is er sprake van spierinvasieve blaaskanker. Deze vorm van blaaskanker is gevaarlijk omdat hij kan gemakkelijk uitzaaien naar andere organen. Dergelijke patienten moeten zo snel mogelijk worden behandeld, waarbij cystectomie – het volledig verwijderen van de blaas - de standaardbehandeling is.

De openbare verdediging van het proefschrift van Katja Goossens-Laan vond plaats op 13 juni in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Promotores zijn prof.dr. J.L.H.R. Bosch, prof.dr. J. De Vries en prof.dr. J.W.W. Coebergh. Copromoter is dr. P.J.M. Kil. Katja werkt als uroloog in het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp. Dit onderzoek werd deels uitgevoerd in het kader van de studie Kwaliteit van kankerzorg in Nederland van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding.

Referentie

Goossens-Laan CA (2013). Muscle invasive bladder cancer: quality of care and quality of life in the Netherlands. Thesis. Utrecht University, Utrecht, the Netherlands. Het proefschrift is te downloaden via de gratis app “Your Thesis”.

 

Datum: vrijdag 14 juni 2013, 11:39
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiderdorp, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry