OM eist 7 jaar cel voor hoofdverdachte van grootschalige wapenhandel

01/11
2013
De officier van justitie te Den Haag heeft vrijdag 1 november 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige inwoner van Gouda. De 27-jarige man wordt verdacht van het bezit van verboden vuurwapens en munitie en ook de handel daarin. Hij was zeer actief, zoals in de rechtszaal ook te zien was op camerabeelden. Deze beelden zijn verzameld en (deels) uitgezonden in het kader van het tv-programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. Een 40-jarige man uit Weesp stond vandaag ook terecht. Hij wordt o.a. verdacht van het voorhanden hebben van 16 jachtwapens en twee volautomatische vuurwapens. Het OM eiste tegen hem 277 dagen gevangenisstraf waarvan 200 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Op 11 oktober 2011 informeerde de redactie van Peter R. de Vries de politie Hollands Midden over een op handen zijnde wapenleverantie diezelfde dag door de Gouwenaar aan een undercover journalist in dienst van Peter R. de Vries. De ontmoeting was de laatste in een reeks van acht waarbij de Gouwenaar al meerdere malen wapens had verkocht aan de undercover journalist. Daarbij ging het onder meer om een machinegeweer, riotguns, een volautomatische Glock met hollowpoint kogels en handvuurwapens. Aangezien Peter R. de Vries deze dag de wapenhandelaar zou confronteren, was voor de redactie dit het moment om de politie in te schakelen. De man is daarop aangehouden en zijn woning is doorzocht waar nog meer illegale vuurwapens en munitie werden aangetroffen.

Opvallend aan de camerabeelden is de vanzelfsprekendheid waarmee de Gouwenaar wapens te koop aanbiedt aan de undercover journalist die geen geheim maakt van zijn criminele bedoelingen. Zo geeft de verdachte al tijdens de eerste ontmoeting en uit eigen beweging aan waar de koper de loop van een semi-automatisch jachtgeweer kan afzagen. Ook krijgt de journalist tijdens de vijfde ontmoeting een (niet werkende) lanceerinrichting cadeau met de toevoeging: `Als je hiermee voor een geldwagen gaat staan, stappen ze echt wel uit`.

Ook begint de Gouwenaar tijdens de derde ontmoeting zelf over zijn plan om de bank waar hij werkt, te beroven. Hij zoekt daarvoor handlangers, waaronder de undercover journalist. De Gouwenaar stelt voor dat de journalist als potentiële klant langskomt, zodat hij in de kluisruimte kan worden rondgeleid. Dat gebeurt later ook.

Volgens de officier van justitie is het door de journalisten aangeleverde bewijs bruikbaar in de rechtszaal. De Gouwenaar wordt niet uitgelokt of onder druk gezet om wapens te leveren. Daarbij is ook van belang dat van tevoren al duidelijk was dat de verdachte zich met wapenhandel bezighield. Peter R. de Vries beschikt namelijk over een e-mail waarin staat dat de verdachte naast antieke wapens ook andere wapens kan regelen.

De Weespenaar kwam in beeld doordat de Gouwenaar hem aanduidde als zijn belangrijkste klant. Tijdens huiszoeking is bij hem een grote hoeveelheid illegale wapens en munitie aangetroffen (voornamelijk jachtgeweren). Ook verdenkt het OM hem ervan aan de Gouwenaar een volautomatische Glock en Skorpion te hebben geleverd, die weer (deels) zijn doorverkocht aan de undercover journalist.

De uitspraak is op 28 november 2013.

 

Datum: vrijdag 1 november 2013, 18:01
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Gouda, Noord-Holland, Weesp, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry