Bomen slapen in de toekomst waarschijnlijk langer uit

30/10
2013
Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat bomen sneller uitlopen als ze een zeer strenge winter achter de rug hebben. Het wijst erop dat klimaatverandering ervoor zal gaan zorgen dat bomen in de toekomst de lente pas laat in de bol zullen krijgen.

Onderzoekers van de Technische Universiteit München bestudeerden 36 soorten bomen en struiken. Ze ontdekten iets opvallends. “In tegenstelling tot wat we voorheen aannamen speelt het langer worden van de dagen in de lente geen grote rol in het bepalen van het moment waarop planten uitlopen,” vertelt onderzoeker Julia Laube. “Een uitgestrekte koude periode is wat planten nodig hebben om in de lente op tijd wakker te worden.” De planten en bomen gebruiken die lange koude periode als een periode van rust om zich te wapenen tegen kou die ze ook in de lente nog parten kan spelen.

Eerder blaadjes

Ondertussen zijn er ook planten – met name struiken die van oorsprong in warmere klimaten voorkwamen, maar nu ook in gematigde klimaten te vinden zijn – die geen lange uitgestrekte koude periode nodig hebben om wakker te worden. Wanneer de temperaturen stijgen, lopen deze planten en bomen juist eerder uit.

Datum: woensdag 30 oktober 2013, 12:19
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry