Passend onderwijs in passende huisvesting

28/10
2013
28-10-2013

Aan

Aan de Europalaan in Utrecht staat een bijzonder speciale school voor leerlingen met een verstandelijke beperking: STIP VSO. STIP staat voor Samenwerkend Talentgericht Individueel Praktisch onderwijs en biedt Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) aan zeer moeilijk lerende kinderen van 12 tot en met 20 jaar. Op deze nieuwe school wordt ook onderwijs geboden aan leerlingen met een verstandelijke beperking in combinatie met ernstige gedragsproblemen. Daarmee biedt STIP VSO passend onderwijs aan leerlingen in de provincie Utrecht die nu soms thuis zitten omdat er geen geschikte school is. Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp opent op vrijdag 1 november 2013 om 14.00 uur het nieuwe gebouw officieel door samen met leerlingen een speel-kunstwerk te onthullen.

Jeroen Kreijkamp: `Deze school is een aanwinst voor de regio en landelijk gezien uniek. Door slimme samenwerking en expertise onder één dak kunnen we kinderen uit de regio de extra zorg en op maat gesneden onderwijs bieden die ze nodig hebben.`

Compleet aanbod

STIP VSO is een samenwerking tussen de openbare Herderschêeschool en de protestants-christelijke Wilhelminaschool, sinds kort samengevoegd met de Rafaëlschool. Op dit moment volgen 320 leerlingen onderwijs bij STIP VSO. Het gebouw en de faciliteiten bieden de mogelijkheid te groeien naar zo’n 400 leerlingen. De samenwerking biedt als belangrijkste voordeel dat STIP VSO als enige school in Midden-Nederland de schaal heeft voor een compleet aanbod van opleidingen met bijhorende praktijklessen op drie niveaus. De leerlingen kunnen zich - vaak als begeleide arbeid - voorbereiden op de praktijk van verzorging, detailhandel, horeca, techniek, productiewerk, groenonderhoud, dierenverzorging en creatieve dagbesteding voor mensen die beschermd wonen. Elk niveau is ondergebracht op een eigen verdieping en herkenbaar aan een eigen kleur.

Uniek schoolplein

Ook op het schoolplein, dat ontworpen is door kunstenaar Krijn de Koning, spelen kleuren een belangrijke rol. Het is als eerste schoolplein in Nederland volledig ingericht volgens de principes van 'Beweegwijs', dat uitgaat van een gestructureerde opbouw en ontwikkeling in spel en bewegen. Toestellen en plekken met blauwe kleuren zijn geschikt om alleen te spelen, op de gele plekken kunnen leerlingen naast elkaar spelen en in de rode ruimtes kunnen kinderen samen spelen, zoals een partijtje voetballen.

Masterplan Onderwijshuisvesting

Het nieuwe schoolgebouw maakt deel uit van het Masterplan Onderwijshuisvesting. Samen met de schoolbesturen investeert de gemeente Utrecht vanaf 2006 tot 2015 zo'n 384 miljoen euro in betere huisvesting en een gezond binnenklimaat voor Utrechtse scholen. STIP VSO is de 30e school die wethouder Kreijkamp sinds zijn aantreden in 2010 feestelijk opent.

Datum: maandag 28 oktober 2013, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry