Hoe voorkom ik dat mijn meubels retour kunnen onder de Wet koop afstand?

22/10
2013
Een lezer vroeg me:

Ik verkoop designmeubels die uitsluitend op bestelling en handmatig worden gemaakt. De Wet koop op afstand is echt onwerkbaar voor mij gezien de prijzen en het werk. Hoe kan ik deze uitsluiten? Is het genoeg om een tekst erbij te zetten dat het product speciaal voor klant wordt gemaakt?

De Wet koop op afstand zegt dat de consument alles dat hij op internet koopt terug mag sturen binnen zeven werkdagen, behalve enkele specifiek uitgezonderde categorieën. Het is onmogelijk een andere uitzondering te creëren met algemene voorwaarden of een tekst. Dit is nog wel eens lastig – zie de blog van mijn collega Niels over huizen via internet.

Er is een uitzondering voor producten die op specificatie van de klant worden gemaakt. Dat is niet hetzelfde als “op bestelling gemaakt”; het moet gaan om maatwerk waarbij de klant input levert. Een t-shirt met foto erop is het standaard voorbeeld. Een bureaustoel die op mijn lengtematen wordt afgestemd is ook maatwerk. Maar enkel dat de winkel het product pas máákt na bestelling, is niet genoeg. Het moet gaan om maken met daarin klantinput verwerkt.

Als vuistregel wordt wel gewerkt met het criterium dat als de klant het terugstuurt, het nog verkoopbaar zou kunnen zijn aan een ander. Bij dat shirt is dat onmogelijk (wie wil nu mijn foto op zijn shirt) maar bij een tafel in principe wel denkbaar.

Een optie die nu in me opkomt, is dat je een representatief model toont en dan duidelijk “product kan afwijken” erbij zetten. De winkel kan dan geretourneerde meubels verkopen aan een nieuwe klant, en door de “afwijk”-tekst is het uit te leggen dat de foto niet helemaal hetzelfde toont. Maar dan moet het niet op hele grote punten compleet afwijken (een witte vierkante tafel krijgt u niet verkocht als de foto een zwarte ronde toont).

De enige `echte’ manier om aan de Wka te ontsnappen is geen koop op afstand te sluiten. Als mensen via de site slechts reserveren en pas in de showroom beslissen en kopen, dan is annuleren niet meer mogelijk. Maar of dat werkt voor deze designmeubelmaker, betwijfel ik. Meubels maken op basis van een niet-bindende reservering lijkt me nóg riskanter dan op basis van een koop op afstand.

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: dinsdag 22 oktober 2013, 08:28
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Huizen, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry