Eén Amsterdamse pgb-regeling voor jeugd- en volwassenenzorg

22/10
2013
Amsterdam krijgt één algemene Amsterdamse pgb-regeling voor zowel jeugd- als volwassenenzorg. Als vanaf 1 januari 2015 de herziene WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet van kracht worden, kunnen Amsterdammers die dat willen deze zorg zelf via een Persoons gebonden budget (pgb) regelen. Het College van B&W heeft ingestemd met deze uniforme regeling.

Wethouder Eric van der Burg is groot voorstander van het pgb: ‘In de huidige Haagse voorstellen wordt de gemeente in 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de functies begeleiding en verzorging uit de landelijke AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, verzekering voor langdurige zorg en ondersteuning) en voor alle vormen van jeugdzorg. Hierbij is het persoonsgebonden budget één van de manieren om, onder bepaalde voorwaarden, de benodigde zorg te regelen. Hiermee kan iemand die zorg nodig heeft deze zorg zelf inkopen en zelf bepalen wie de zorgverlener is'.

Eén pgb-regeling voor verschillende doelgroepen

De doelgroepen van de Jeugdwet en de WMO verschillen sterk, maar er is vanaf 2015 wel sprake van een sterke samenhang tussen beide wetten. Om een eenduidige uitvoering mogelijk te maken en om de regeling beheersbaar te houden, gaat het college één uniforme Amsterdamse pgb-regeling ontwikkelen.

Dit pgb wordt alleen onder bepaalde voorwaarden toegekend. Zorg in natura (zorg die zorginstellingen leveren) wordt het uitgangspunt bij te bieden ondersteuning en zorg. Een aanvrager moet goed motiveren waarom hij een pgb wil aanvragen en geen zorg in natura. Daarnaast moet de aanvrager in staat zijn om een budget te (laten) beheren en worden er kwaliteitseisen aan de zorgverleners gesteld.

Om de continuïteit te garanderen, komt er een overgangsregeling voor mensen die nu al gebruik maken van een pgb.

Het college maakt zich met het oog op de komende decentralisaties al bijna twee jaar sterk voor een Amsterdams pgb. De uniforme pbg-regeling die wordt opgesteld, zal de voordelen kennen van de PGB zoals keuzevrijheid en zelfregie en is tegelijkertijd zo goed mogelijk bestand tegen fraude en oneigenlijk gebruik en financieel beheersbaar.

Pb-170

Datum: dinsdag 22 oktober 2013, 09:41
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry