Als u geeuwt, geeuwt de chimpansee mee

21/10
2013
Geeuwen is besmettelijk. En niet alleen voor mensen. Nieuw onderzoek toont aan dat geeuwende mensen ook chimpansees aan kunnen zetten om te geeuwen. Bovendien blijken chimpansees – net als mensen – pas op latere leeftijd vatbaar te worden voor besmettelijk gapen.

Onderzoekers van de Zweedse Lund Universiteit bestudeerden 33 chimpansees die tussen de dertien maanden en acht jaar oud en wees waren. De chimpansees speelden met een onderzoeker die herhaaldelijk geeuwde of met de hand over de neus veegde. Het vegen over de neus bleek niet besmettelijk, maar het geeuwen wel. Tenminste: voor chimpansees van een bepaalde leeftijd. Alleen chimpansees ouder dan vijf jaar geeuwden mee wanneer de onderzoeker moest geeuwen. Dat komt overeen met onderzoek onder kinderen, waaruit blijkt dat hele jonge kinderen niet vatbaar zijn voor geeuwen: pas rond een jaar of vier wordt geeuwen besmettelijk.

Raadsel

Samen geeuwen: we doen het allemaal wel eens. En toch blijft het een raadselachtig verschijnsel. Wetenschappers weten namelijk nog altijd niet goed waarom geeuwen besmettelijk is. Een veelgehoorde verklaring is dat besmettelijk geeuwen getuigt van empathie, oftewel de vaardigheid om ons in anderen in te leven. Die verklaring lijkt te worden onderschreven door het feit dat we sneller meegeeuwen met mensen waar we een goede relatie mee hebben. De Zweedse onderzoekers gingen na hoe dat bij chimpansees zit.

Datum: maandag 21 oktober 2013, 10:23
Bron: Scientias
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry