Vader moet zoon aan grootouders geven

16/10
2013
Rotterdam ,

Op 16 oktober is door de Rotterdamse rechter in kort geding de teruggave gelast van een 7-jarig jongetje aan zijn grootouders in Suriname. Ongeveer twee weken daarvoor was het jongetje door zijn vader (en onder begeleiding van John van den Heuvel van het programma 'Ontvoerd') meegenomen vanaf het schoolplein van de basisschool in Paramaribo, waar de jongen naar school ging en door hem naar Nederland gebracht.

Voogdij

De vader en de grootouders zijn, na de dood van de moeder van het jongetje in Suriname in 2010, verwikkeld geraakt in een jarenlange strijd om het gezag over hun (klein)zoon.

De jongen was door de Surinaamse rechter voorlopig aan zijn grootouders toevertrouwd totdat over de voogdij definitief zou zijn beslist. Het verzoek aldaar van de grootouders om met de voogdij te worden belast is vervolgens afgewezen.

De grootouders hebben hiertegen hoger beroep ingesteld. In Nederland heeft de vader het gezag gevraagd over zijn zoon en gekregen. Ook in die zaak loopt een hoger beroep, na een vernietiging door de Hoge Raad van de eerdere uitspraak van het Hof, waarin het gezag aan de vader was toegekend. 

Ondanks dat er dus nog geen definitieve uitspraak ligt over de voogdij is de vader twee weken geleden naar Suriname gegaan en heeft hij zonder medeweten of toestemming van de grootouders zijn zoontje naar Nederland meegenomen.

Uit de veilige leefomgeving

In de uitspraak van vandaag noemt de voorzieningenrechter dit ontoelaatbare eigenrichting en de wijze waarop de vader zijn actie heeft uitgevoerd acht zij niet in het belang van de minderjarige. Hij is immers uit zijn veilige leefomgeving weggehaald en naar het voor hem nagenoeg onbekende Nederland meegevoerd.

De rechter volgt de vader niet waar deze zegt dat zijn zoontje in de afgelopen twee weken al volledig geworteld is in Nederland. De voorzieningenrechter begrijpt dat het voor de vader moeilijk te accepteren is dat zijn zoon ver weg woont en nu nog door de grootouders wordt opgevoed, maar geeft hem niet het recht om zo te handelen.

Grootmoeder

De grootmoeder is vorige week naar Nederland gekomen. De rechter heeft bepaald dat het jongetje over een week aan zijn grootouders moet zijn afgegeven, een en ander in samenwerking met de raad voor de kinderbescherming.

 

Datum: woensdag 16 oktober 2013, 12:30
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Suriname, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry