Niet iedereen grijpt zijn kans bij Oranje

16/10
2013
Ze boekten meteen een vlucht naar Istanbul toen duidelijk werd dat hun zoon Jasper Cillessen tegen Turkije het doel van het Nederlands elftal zou verdedigen. De ouders van de keeper zagen gisteren vanaf de tribune live hoe hun zoon de geblesseerde Michel Vorm verving en in zijn tweede interland de nul hield. Zijn hoogtepunt beleefde Cillessen in de 65e minuut, toen hij een van richting veranderd schot van Gökhan Töre uit de kruising tikte. De Ajacied kon een klein persoonlijk feestje niet onderdrukken.

In de defensie kreeg Bruno Martins Indi een nieuwe kans zich te bewijzen. De Feyenoorder vormde het centrale duo met Ron Vlaar, die tegen Hongarije nog Jeffrey Bruma als kompaan had. In het kolkende Sükrü Saracoglustadion verloor Martins Indi zo nu en dan het hoofd. Als de Turken even aanzetten was er direct een gebrek aan rust bij balbezit, terwijl dat zo belangrijk is tegen een jagende ploeg die nog een kans ruikt om zich voor de play-offs te plaatsen. De 12-voudig international leidde op die manier een paar keer een gevaarlijke aanval van de tegenstander in. Ook verloor hij bij een voorzet vanaf de flank zijn tegenstander Umut Bulut uit het oog, die de bal naast het doel van Nederland kopte. Na rust hoefde Martins Indi niet meer terug te komen, omdat hij al een gele kaart op zak had. Bij een tweede zou hij sowieso de eerste wedstrijd op het WK gemist hebben.

Ook Leroy Fer, die de geblesseerde Kevin Strootman verving, had soms ruzie met de bal. Verdedigend deed de middenvelder het vaak prima, maar in aanvallend opzicht ontbrak het hem aan nauwkeurigheid. Tekenend was een moment vlak voor rust, toen Fer vlak bij het zestienmetergebied de bal maar niet goed voor zichzelf kon klaarleggen waardoor een goede mogelijkheid verloren ging. Ook zijn passing was zeer onzorgvuldig. Pluspuntje was dat hij betrokken was bij de aanval waaruit Wesley Sneijder uiteindelijk de 0-2 maakte (Arjen Robben was met een rake fraaie trap verantwoordelijk voor de openingstreffer).

Jordy Clasie deed het tijdens het examen beter dan Martins Indi en Fer. Hij was voortdurend aanspeelbaar voor de verdediging en wist het spel regelmatig op de juiste manier te verplaatsen. Bovendien voorkwam de kleine Feyenoorder, vervanger van de geschorste Nigel de Jong, regelmatig een counter van de Turken.

Sneijder liet weer eens zien hoe goed hij in de kleine ruimte is. In een combinatie met invaller Dirk Kuijt speelde hij zichzelf in het zestienmetergebied knap vrij om de bal vervolgens koelbloedig in de verre hoek te schuiven. De spelmaker van Galatasaray was veel kalmer dan in de wedstrijden tegen Estland en Andorra, toen hij zich te geforceerd wilde bewijzen omdat Van Gaal hem daarvoor buiten de selectie had gelaten. De kalmte sloeg af en toe door in gemakzuchtige hakjes die balverlies opleverden.

Al met al was de knappe afsluiting van de kwalificatiereeks voor Van Gaal een leerzame avond. En daar zullen er vast meer van volgen in de aanloop naar het WK dat over 239 dagen begint.

Datum: woensdag 16 oktober 2013, 06:01
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Andorra, Estland, Hongarije, Turkije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry