OM opnieuw niet-ontvankelijk in vervolging

15/10
2013
Arnhem ,

De rechtbank heeft opnieuw de niet-ontvankelijkheid uitgesproken van het openbaar ministerie in een ontuchtzaak. Uit de specifieke omstandigheden en gedragingen van het OM kon en mocht de (inmiddels) 27-jarige verdachte uit Beuningen erop vertrouwen dat hij niet vervolgd zou worden.

Beklagprocedure

In 2011 kwam de zaak aan het rollen door een melding van de vader van het 14-jarige slachtoffer. Maar het slachtoffer had zelf aangegeven dat ze geen aangifte wilde doen en aan verdachte was meegedeeld dat de zaak geseponeerd zou worden. Toen de vader van het slachtoffer hoorde dat de zaak geseponeerd zou worden, diende hij een klacht in bij de officier van justitie waarop de vervolging toch doorgang vond. De rechtbank oordeelde dat het OM niet-ontvankelijk was omdat de verdachte het vertrouwen mocht hebben dat hij niet vervolgd zou worden door de sepotmededeling. Het OM ging in hoger beroep maar trok dit na enige tijd in zodat het vonnis onherroepelijk werd. De vader van het slachtoffer kon ook hierin niet berusten. Op advies van het OM diende hij (na enkele maanden) een klacht in bij het gerechtshof. Deze klacht werd gegrond bevonden waarop de verdachte opnieuw vervolgd moest worden. Vandaag sprak de rechtbank uit dat het OM opnieuw niet-ontvankelijk is in de vervolging.

Vertrouwen

Hoewel normaal gesproken een geslaagde beklagprocedure bij het gerechtshof  het vertrouwen van een verdachte doorbreekt, is in dit geval het vertrouwen bij de verdachte door de handelswijze van het OM zo sterk gegroeid dat het beklag het vertrouwensbeginsel uiteindelijk niet doorbroken heeft. Er is op zoveel manieren en op uiteenlopende tijdstippen telkens opnieuw vertrouwen gewekt dat de vervolging geen doorgang zou vinden, dat het OM het vervolgingsrecht heeft verspeeld.

De rechtbank heeft overwogen dat het vertrouwensbeginsel van verdachte is geschonden, maar dat eveneens het slachtoffer en haar familie door deze gang van zaken zijn geschaad.

Datum: dinsdag 15 oktober 2013, 09:10
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Beuningen, Gelderland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry