Ozongat verwarmde zuidelijk Afrika

14/10
2013
Ruim 25 jaar nadat ozonafbrekende stoffen (chloorfluorkoolstofverbindingen, cfk's) zijn verboden bestaat het ozongat boven de polen nog steeds. De gevolgen daarvan zijn groter dan gedacht. Zo zorgde het in zuidelijk Afrika twee decennia lang voor hogere zomertemperaturen. Dat is te lezen in Nature Geoscience.

Het ozongat boven de Zuidpool zorgde, en zorgt nog steeds, voor een keten aan reacties. Er verdwijnt daar meer warmte in de ruimte, waardoor de stratosfeer (de luchtlaag die op de polen op 10 kilometer hoogte begint) afkoelt. Het gevolg is dat de sterke westenwinden die voorheen ruim om Antarctica heen cirkelden de pool dichter zijn genaderd. Dit verandert vervolgens weer druksystemen iets verderop.

Volgens de onderzoekers geldt dat hoe groter het ozongat is, hoe sterker het zomerse lagedrukgebied de Angola Low is. Daardoor wordt er meer warme lucht aangezogen, wat de zomers heter maakt. Bovendien zorgt het ozongat op de Zuidpool voor meer en intensere regen in de subtropen van het zuidelijk halfrond, waaronder de Indische oceaan en een deel van Australiƫ.

Al met al heeft het ozonverlies dus veel weerpatronen in de wereld in de war gebracht. Maar gelukkig is het gat sinds 2006 aan het slinken. Volgens sommige voorspellingen zou het tegen 2065 zelfs volledig verdwenen moeten zijn. Nog even volhouden dus.

Foto: Damien du Toit

Datum: maandag 14 oktober 2013, 12:57
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Angola, Antarctica, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry