Zedenzaak Noord-Nederland geen enkele relatie met Belgische plaats Ellikom

11/10
2013
Het onderzoek naar de 48-jarige man uit Cuijk, die ervan wordt verdacht ongeveer 300 meisjes tussen de 10 en 17 jaar via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handeling met zichzelf voor de webcam, heeft bij aanvang de naam `Ellikom` gekregen. Tussen de Belgische plaats Ellikom en dit Nederlandse onderzoek is geen enkele connectie. Dat het onderzoek Ellikom is gaan heten, berust op louter toeval.

 

In Nederland is het gebruikelijk dat aan de grotere strafrechtelijke onderzoeken een naam wordt gegeven die geen relatie heeft met de inhoud van het onderzoek. Zo is in Noord-Nederland bijvoorbeeld een tijd lang gebruik gemaakt van namen van vogels en namen van rivieren. De afgelopen periode hebben deze onderzoeken de naam gekregen van een Belgische plaats. Uiteraard in de veronderstelling dat geen relatie aanwezig is tussen de inhoud van het onderzoek en België.

Het Openbaar Ministerie en de politie in Noord-Nederland betreuren ten zeerste dat de keuze voor de naam Ellikom en het gegeven dat er ook Belgische meisjes betrokken zijn bij deze zedenzaak, tot onrust heeft geleid in Ellikom. De officier van justitie heeft hiervoor zijn excuses aangeboden aan burgemeester Lode Ceyssens en de inwoners van Ellikom.

Op verzoek van de burgemeester is inmiddels besloten de naam van het zedenonderzoek te veranderen. Het onderzoek zal vanaf nu `Saturnus` gaan heten. Ook is gestopt met het geven van Belgische plaatsnamen aan nieuwe onderzoeken in Noord-Nederland. Dit om uit te sluiten dat deze situatie zich in de toekomst weer kan voordoen.

Datum: vrijdag 11 oktober 2013, 10:19
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Cuijk, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry