Drie straatrovers veroordeeld

10/10
2013
Drie jongens, twee van 16 jaar en één van 17 jaar uit Leiden zijn vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot straffen van 160 tot 180 dagen gevangenisstraf waarvan circa 3 maanden voorwaardelijk voor het beroven van een bejaarde vrouw. Dit betekent dat zij hun voorarrest als onvoorwaardelijk strafdeel hebben gekregen en dit is grotendeels conform de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

De straatroof
Op 13 april dit jaar werd een 74-jarige vrouw beroofd van haar tas door drie jongens in Voorschoten, nabij het station.

De vrouw zit met de drie jongens in de trein. Eén van hen zwaait op een gegeven moment naar haar. Als zij in Voorschoten uitstapt, stappen de jongens ook uit. De vrouw heeft daarbij een naar gevoel. Het is donker dus zij besluit een andere route dan normaal te nemen en loopt langs huizen. Ze hoort dat er mensen achter haar lopen en op een gegeven moment wordt zij omsingeld. Haar tas wordt van haar afgetrokken en de vrouw valt op de grond. Bij de val breekt ze haar arm.

Bewijs
De jongens uit Leiden zijn te zien op camerabeelden die die avond gemaakt zijn op het station van Den Haag en van Voorschoten. De Leidenaren herkennen zichzelf en hun medeverdachten daarop en het slachtoffer herkent de jongens ook. Deze jongens lopen op de beelden achter het slachtoffer aan en doen daarbij hun capuchons op. Er zijn op dat moment geen andere personen in de buurt.

De drie jongens hebben geen duidelijke reden waarom zij die avond in Voorschoten uitstapten. De officier van justitie gelooft dat zij hier uit de trein gingen omdat de bejaarde vrouw de trein verliet.

De drie jongens bekennen allemaal bij de straatroof geweest te zijn, maar geven elkaar de schuld. Alle drie zeggen ze dat zij degene waren die er alleen maar bij heeft gestaan zonder iets te doen. Hoewel niet vast te stellen is wie precies wat heeft gedaan tijdens de straatroof, staat volgens de officier van justitie vast dat zij alle drie betrokken zijn geweest en dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking. De rechtbank heeft dit bevestigd in de uitspraak. Immers, de verdachten hebben de hele avond samen opgetrokken, zij zijn samen in de trein gestapt, hebben gesproken over het beroven van de bejaarde vrouw, zijn net als het slachtoffer uitgestapt op Voorschoten, hebben toen hun capuchons opgezet en hebben de vrouw vervolgens beroofd. Zij zijn daarna samen weggerend, hebben samen in de tas gekeken en zijn samen met de trein naar Leiden gegaan.

Ernst van de feiten
De officier verwijt het de jongens dat ze alleen oog hadden voor hun financiële gewin en geen oog hadden voor het slachtoffer die nu nog steeds last ondervindt van de straatroof. De drie nemen ook geen verantwoordelijkheid voor hun daad, door naar elkaar te wijzen.

Donkere dagen en Week van de Veiligheid
De dagen worden weer korter en daarmee zien politie en justitie dat bepaalde criminaliteit toeneemt. Om burgers en ondernemers alert te maken, is de Week van de Veiligheid in het leven geroepen.

Dit jaar wordt de nationale Week van de Veiligheid gehouden van 7 tot en met 12 oktober. Doel van de week is het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen en iedereen bewust te maken van zijn eigen rol en verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid. Met de donkere wintermaanden voor de deur is deze week daarvoor het aangewezen moment. De ervaring leert dat juist in de wintermaanden de criminaliteit stijgt.
Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie organiseren in de Week van de Veiligheid een breed scala aan activiteiten om ondernemers en burgers te stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt de Week van de Veiligheid. De site www.deweekvandeveiligheid.nl biedt een overzicht van alle activiteiten.

Datum: donderdag 10 oktober 2013, 15:58
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Huizen, Leiden, Noord-Holland, Voorschoten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry