Onderzoek woonfraude onder Utrechters met bijstandsuitkering

10/10
2013
10-10-2013

De gemeente Utrecht onderzoekt de komende maanden woonfraude onder inwoners met een uitkering. De gemeente voert het onderzoek uit bij wie het vermoeden bestaat dat de opgegeven woonsituatie niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het kan gaan om mensen die voorheen een gezinsuitkering hadden en nu een uitkering voor alleenstaanden of om mensen met (onder)huurders. Inwoners met een uitkering moeten juiste informatie verstrekken over (veranderingen in) hun woonsituatie. Als mensen dit niet doen, dan beschouwt de gemeente het als bijstandsfraude. Bijstandsfraude kan het stopzetten van de uitkering tot gevolg hebben, soms in combinatie met een boete.

Fraude onderzoeken en voorkomen

De gemeente doet voortdurend onderzoek naar fraude onder Utrechters die bijstand ontvangen. Dit jaar wordt onder andere woonfraude onderzocht. De gemeente brengt het risico op fraude in beeld door informatie uit verschillende bestanden en het bevolkingsregister naast elkaar te leggen. Hier komen vermoedens van fraude uit en die worden verder onderzocht.

De gemeente blijft zich in 2013 ook inzetten tegen andere vormen van bijstandsfraude. Daarnaast is fraudepreventie een belangrijke taak. De gemeente informeert haar klanten op verschillende manieren over de rechten en de plichten die bij een bijstandsuitkering horen.

Utrechts beleid

Utrecht wil dat alle inwoners de kans krijgen om op eigen kracht en op hun eigen manier (naar vermogen) mee te doen in de stad. Het beleid is erop gericht dat bewoners hun toekomst in eigen handen kunnen nemen. Werk en participatie staan centraal. Zaken die dat in de weg staan, pakt de gemeente samen met inwoners aan. Als mensen zelf niet voor een inkomen kunnen zorgen, is de gemeente er voor bestaanszekerheid. Hierbij gelden rechten en plichten, zo vragen we mensen om er zelf alles aan te doen om vanuit bijstand aan werk te komen en pakt de gemeente fraude hard aan. Meer informatie staat op www.utrecht.nl/fraudewet

Datum: donderdag 10 oktober 2013, 02:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry