Roda JC-spits Krisztián Németh is een Hongaars talent met veel bagage

09/10
2013
In de selectie van Hongarije, die morgen naar Nederland reist, bevinden zich voor Nederlandse voetballiefhebbers een paar bekende namen. Eén daarvan is Krisztián Németh, de spits van Roda JC. Zijn trainer Ruud Brood haalde de spits naar Nederland, nadat hij hem lange tijd had gevolgd. ”Hij vertrok van het Hongaarse MTK naar Liverpool als een groot talent. Helaas kon hij niet doorbreken bij de Engelse club.” Nemeth werd verhuurd aan Blackpool en AEK Athene. Olympiakos Pireaus nam hem vervolgens definitief over van Liverpool.

Maar ook daar wilde het niet vlotten. De Hongaar kwam niet aan spelen toe en werd na een half jaar alweer verhuurd. Na zijn uitleenperiode bij Olympiakos Volos keerde hij terug naar zijn oude club MTK, waar Brood hem na één wedstrijd al weer weghaalde. In januari van 2012 tekende hij voor RKC.

Frank van Mosselveld herinnert zich Németh vooral als een rustige jongen. ”Wat me opviel is dat hij zich zo ontzettend ervaren opstelde. Dat komt ongetwijfeld door de vele avonturen die hij heeft gehad, maar het is wel bijzonder voor een jongen van 22”, vindt de verdediger van RKC. ”Als ik het me goed herinner maakte hij vier doelpunten in de wedstrijden die hij voor ons speelde. Niet veel, maar toch was hij heel belangrijk voor het team. Hij liet de ploeg beter voetballen.” Na zeventien wedstrijden ging de Hongaar zijn trainer achterna richting Roda JC.

De spits kende geen goed eerste seizoen in Limburg. In de 21 wedstrijden waarin hij in actie kwam, scoorde hij slechts vier keer. ”Hij had natuurlijk de pech dat hij Sanharib Malki voor zich had. Die draaide toen op volle toeren”, vertelt Brood. ”Daarnaast had hij gewoon tijd nodig om zich aan te passen. Krisztián is een jongen die gevoelig is voor kritiek en een nieuwe omgeving. Nu heeft hij zich aangepast aan de situatie en zit hij beter in zijn vel.”

Dat is ook op het veld duidelijk te merken. In negen competitieduels wist hij al vier keer het net te vinden. ”Maar dat niet alleen”, merkt zijn trainer op. ”Hij heeft ook al drie assists op zijn naam.” Brood vindt zijn aanvaller een meevoetballende spits. ”Maar hij kan zelf ook nog beter worden. Hij moet nog meer een killer worden in één-op-één-situaties. Hij kan hogerop, maar moet zich nu eerst bij Roda bewijzen. Door zijn rijke geschiedenis vergeten mensen wel eens dat hij pas 24 is.”

Németh neemt het vrijdag met Hongarije op tegen Nederland. De coach die de spits voor het eerst bij het nationale team van Hongarije haalde was Erwin Koeman. ”Hij gold in die tijd als het grootste talent van het land. De pers drong aan op zijn debuut, maar ik wilde hem er pas bij halen als hij wat meer zou gaan spelen bij zijn club. Ik ben een paar keer gaan kijken in zijn periode bij AEK. Toen heb ik hem opgeroepen.” Volgens Brood is het voor Németh van groot belang dat hij er nu weer bij zit. ”Hij was een tijdje uit beeld. Voor zijn ontwikkeling en zijn zelfvertrouwen is het nationale team heel belangrijk.”

Datum: woensdag 9 oktober 2013, 06:40
Bron: Metro Sport
Categorie: Entertainment
Tags: Athene, Griekenland, Hongarije, Limburg, Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry