OM eist 11 maanden gevangenisstraf tegen man die meerdere inbraken pleegde

08/10
2013
De officier van justitie heeft op maandag 7 oktober 11 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 34-jarige man uit Alphen aan den Rijn die verdacht wordt van meerdere inbraken in woningen en bedrijven.
Volgens de officier van justitie werkte de man samen met nog drie andere mannen, die eerder dit jaar al veroordeeld zijn en gevangenisstraffen kregen tot drie jaar.
 
De recherche in Alphen aan den Rijn begon in 2012 een onderzoek naar twee van de mannen die eerder dit jaar veroordeeld werden voor het plegen van inbraken. Uit het onderzoek bleek onder andere dat de twee mannen vaak in de nacht op pad gingen in een Opel Corsa. Onder deze auto werd een baken geplaatst om de gangen van de mannen na te gaan. Later bleek dat dichtbij de plekken waar de auto langere tijd stilstond, was ingebroken. De derde verdachte die eerder is veroordeeld, ging ook regelmatig mee op pad.

In het onderzoek kwam ook de 34-jarige verdachte in beeld. Hij werd meerdere keren in de Opel Corsa gezien en in tapgesprekken kwam hij voor.

De gesprekken van de vier mannen in de auto konden ook meegeluisterd worden. Zij spraken over inbraken die ze willen plegen, gaan plegen of samen gepleegd hebben. Hieruit bleek ook duidelijk dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking.

Uiteindelijk wordt het viertal op 23 oktober aangehouden. De vier panden waar zij verblijven, worden doorzocht. Meerdere goederen worden in beslag genomen.

Verdenkingen tegen de man
De 34-jarige man wordt er onder andere van verdacht dat hij samen met de andere inbrekers op 8 augustus 2012 in Beverwijk ingebroken heeft op een kermisterrein. De inbrekers braken een rolluik open en  namen ongeveer €2000,- mee. Ook stalen zij meerdere elektronische apparaten zoals een iPad.

Op 20 september 2012 werd er ingebroken bij een pizzeria. Uit een tapgesprek blijkt dat de 34-jarige verdachte bij deze inbraak betrokken was. Wat hij in dit gesprek zegt, komt overeen met wat de aangever in zijn aangifte over de inbraak zegt, bijvoorbeeld dat hij door de man werd overlopen.

Verder wordt de man nog verdacht van heling van een scooter, die in zijn schuur stond, van een woninginbraak, een diefstal uit een woning en een inbraak in een café.

Ernst van de feiten
De officier verwijt het de verdachte dat hij samen met de andere mannen op een georganiseerde manier inbraken pleegde. Van tevoren werd uitgezocht waar ze die nacht zouden inbreken en eenmaal op bestemming werd doelgericht te werk gegaan. De mannen pleegden inbraken door heel het land.

Woninginbraken tasten het gevoel van veiligheid van slachtoffers enorm aan. Het is geen uitzondering dat slachtoffers van een woninginbraak kampen met slaapproblemen, zich totaal niet meer veilig voelen in hun eigen woning en zich soms gedwongen voelen om te verhuizen. Het OM rekent het verdachten aan dat zij alleen oog hebben voor hun eigen financiële gewin en geen rekening houden met de gevolgen van hun daden voor de slachtoffers.

Donkere dagen en Week van de Veiligheid
De dagen worden weer korter en daarmee zien politie en justitie het aantal (woning)inbraken en overvallen toenemen. Om bewoners en ondernemers alert te maken, is de Week van de Veiligheid in het leven geroepen.

Dit jaar wordt de nationale Week van de Veiligheid gehouden van 7 tot en met 12 oktober. Doel van de week is het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen en iedereen bewust te maken van zijn eigen rol en verantwoordelijkheden als het gaat om veiligheid. Met de donkere wintermaanden voor de deur is deze week daarvoor het aangewezen moment. De ervaring leert dat juist in de wintermaanden de criminaliteit stijgt.
Branche- en koepelorganisaties in tal van sectoren, gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie organiseren in de Week van de Veiligheid een breed scala aan activiteiten om ondernemers en burgers te stimuleren met het thema veiligheid aan de slag te gaan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt de Week van de Veiligheid. De site www.deweekvandeveiligheid.nl biedt een overzicht van alle activiteiten.

Datum: dinsdag 8 oktober 2013, 16:54
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alphen aan den Rijn, Beverwijk, Kampen, Noord-Holland, Overijssel, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry